50 yılın birikimi öğrencilere ışık olacak

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selahattin Kadir, aynı üniversiteden emekli olan Prof. Dr. Rıfat Bozkurt’un 54 yıldır biriktirmiş olduğu mineral örneklerinin müzeye dönüştürüldüğünü ifade ederek, ”Türkiye’de sayılı ve bulunması zor olan bu mineral örnekleri öğrencilerimize ışık tutacaktır” dedi.

50 yılın birikimi öğrencilere ışık olacak
20 Kasım 2016 Pazar 11:55


Prof. Dr. Rıfat Bozkurt tarafından 1962 yılından beri derlenen mineral örnekleri, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde sergilenmeye başlandı. Minerallerin üniversite bünyesinde bir araya toplanıp müze haline getirilmesinde öncü olan Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selahattin Kadir, kurulan mineral müzesi hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Rıfat Bozkurt’a minerallerin üniversiteye bağışlanması ve bir müze halinde bir araya getirilmesini talep ettiğini ifade etti. Prof. Dr. Kadir, “Bu müzenin amacı, sayın hocamız Prof. Dr. Rıfat Bozkurt’un 1962 yılından beri biriktirmiş olduğu mineral arşivini bir araya toplayıp bir müze haline getirmekti. 2015 yılı Mart ayında bölüm başkanı olduktan sonra sayın hocamızdan bu minerallerin; bölümümüze, üniversitemize bağışlanmasını ve bunların kayıt altına alınarak, bir müze halinde bir araya getirerek öğrencilerimize, üniversitemize, Eskişehir’imize sergilenmesini talep ettim. Hocamız da, çok büyük bir nezaketle, çok büyük bir incelikle bütün arşivini bize emanet etti. Biz de mümkün olduğu kadar bu arşivi bir müze haline getirmeye çalıştık. Dolayısıyla şu anda müzede mevcut olan 450’den fazla güzide, ender bulunan mineral örneği sergilenmektedir” şeklinde konuştu.
“Bu mineraller 50 yılı aşkın bir sürede biriktirilmiş”
Prof. Dr. Selahattin Kadir, müzede bulunan örneklerin Türkiye’nin zengin jeolojik yapısını, maden yataklarını temsil eden minerallerden oluştuğunu belirtti. Müzede bulunan minerallerin çok değerli olduğunu aktaran Prof. Dr. Kadir, “Minerallerin tasnifine baktığınız zaman bu mineraller değerli/yarı değerli süs taşları, endüstriyel hammadde mineralleri, cevher mineralleri ve kayaç yapıcı minerallerden oluşmaktadır. Bu minerallerin yanı sıra sayın hocamızın yurt dışına seyahatleri sırasında derlemiş olduğu mineral örneklerini de bu müzede sergilemekteyiz. Dilerim ki bu müze başta Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve Maden Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz olmak üzere üniversitemizin tüm öğrencilerine, Eskişehir’e ve bütün bilim camiamıza faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Onun koleksiyonunu sergilemek bizim için büyük bir onurdur ve şereftir”
Prof. Dr. Rıfat Bozkurt’un mineraloji camiasına ve öğrencilere hala rehberlik ettiğini söyleyen Prof. Dr. Selahattin Kadir, müzede onun koleksiyonunu sergilemenin bir onur olduğunu aktardı. Prof. Dr. Kadir, “Hocamız şuanda 1936 doğumlu ve emekli. Kendisi arada sırada buraya misafir öğretim üyesi olarak geliyor ve hala da çok aktif olarak bizim mineraloji camiasına ve öğrencilere de rehberlik ediyor. Yani gayrı resmi bir rehberlik yapmaya, bizim de yolumuzu her zaman aydınlatmaya devam ediyor. Dolayısıyla onun isminin bu müzeye verilmesi, onun koleksiyonunun bu müzede sergilenmesi bizim için büyük bir onurdur ve şereftir” dedi.
“Müzemizi herkes ziyaret edebilir”
Bu müzeyi herkesin ziyaret edebileceğini aktaran Prof. Dr. Selahattin Kadir sözlerine şu şekilde devam etti, “Bizim burada mineral bilimi ile ilgili bazı derslerimiz var. Genel mineraloji, mineraloji-petrografi derslerinde minerallerin kristal yapıları, kimyasal bileşimleri, oluşumları, dağılımları hakkında temel bilgiler alan öğrencilerimiz gelip burada bu müzeyi dolaşıp bu minerallerin özel örneklerini burada görebilirler. Bunun yanı sıra diğer üniversitelerimizden hocalarımız ve öğrencilerimiz de gelip bu müzeyi ziyaret edebilirler. Hatta ilk, orta ve lise öğrenimi gören öğrencilerimiz de gelip bu müzeyi gezerek, Türkiye’deki maden yataklarını oluşturan minerallerimizin yanı sıra endüstriyel hammaddelerimizin birer örneğini burada görerek Türkiye’nin zengin maden yatakları hakkında bilgi sahibi olabilirler. Bu konuda da Bölüm Başkanı olarak her zaman halkımıza destek vermeye de hazırım.”
“Bu mineral müzesinde sergilenen mineraller çok enderdir”
Kurulan mineral müzesinin Türkiye’deki ender müzelerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Selahattin Kadir, “Mesela Kanada’da Allah’ın rahmetine kavuşan hocamız Prof. Dr. Ersen Çoğulu, Allah rahmet etsin kendisi çok iyi bir mineralogdu. Mineral koleksiyonunun bir kısmını Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahri Öteyaka hocamıza teslim etmiştir ve bu mineraller halen Maden Mühendisliği Bölümü’nde sergilenmektedir. Rahmetli hocamızın koleksiyonunun bir kısmı da Kütahya’da Dumlupınar Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde sergilenmektedir. Tabiat Tarihi ve Jeoloji müzeleri dışında ülkemizin belli başlı üniversitelerinde benzer mineral müzeleri bulunmaktadır. Ancak Rıfat hocamızın mineraloji müzesi zenginliği ve mineral çeşitliliği ile ender sayılan bir müzedir” ifadelerine yer verdi.
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.