Ziraat Odası Başkanı Erdemli: Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa şeker ithalatını görüyoruz

Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, Türkiye’deki çiftçiye yeteri kadar destek verilmediği için şeker pancarı ekiminin azaldığını söyledi. Azalan ekim nedeniyle Türkiye’nin yurt dışından şeker pancarı ithal edeceğini söyleyen Erdemli, çiftçiye destek verildiği taktirde üretimin tekrar arttırılabileceğini belirtti.

Ziraat Odası Başkanı Erdemli: Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa şeker ithalatını görüyoruz
28 Mayıs 2022 Cumartesi 14:04

Sonhaber Gazetesi’nden Meltem Karakaş’a konuşan Odunpazarı Ziraat odası Başkanı Naci Erdemli, Cumhurbaşkanı Kararıyla, 400 bin ton şeker ithalatında gümrük vergisi alınmayacak olmasına tepki gösterdi. Erdemli, Türkiye’deki çiftçiye yeteri kadar destek verilmediği için şeker pancarı ekiminin azaldığını söyledi. Azalan ekim nedeniyle Türkiye’nin yurt dışından şeker pancarı ithal edeceğini söyleyen Erdemli, çiftçiye destek verildiği taktirde üretimin tekrar artacağına dikkat çekti.

“KORKULAN OLDU”

“8 milyon 400 bin ton olması gereken pancar üretimi 7 milyon tonda kaldığı için bu aradaki farkı devlet şeker ithalatı olarak gerçekleştirecek” diyen Erdemli, “Korkulan oldu. Stoklar azaldı. Şeker açığından dolayı 300-400 bin ton şeker ithal edilecek. Aylardır söylenen şeker pancarına verilmesi gereken para verilmediğinden dolayı bu yıl pancar ekim alanların azaldı. Geçen yıldan beri şeker pancarı ekenler para kazanmıyor. Çiftçi de üretimden vazgeçti. 8 milyon 400 bin ton olması gereken pancar üretimi 7 milyon tonda kaldığı için bu aradaki farkı devlet şeker ithalatı olarak gerçekleştirecek. Bu sıfır gümrükle ve ithal yolla Fas, Cezayir, Mısır gibi ülkelerden ithalat yapılacağını öğreniyoruz” diye konuştu.

DESTEK VERİN, BİZ EKELİM

Türkiye’deki üreticiye verilmeyen paranın yurt dışındaki çiftçiye verileceğini belirten Erdemli, “Ekmeklik buğday, ayçiçeği yağı, yemlik arpa, mısır, saman derken şimdi şeker ithal etmeye başladık. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk defa şeker ithalatını görüyoruz. Sonunda bu da oldu. Üreticimize verilmeyen para yurt dışındaki çiftçilere gitti. Birçok tarım ürünlerinde olduğu gibi şeker pancarı üretiminde de yanlış politikalar nedeniyle ülkemiz şekerde sorunlar yaşamaya başladı” dedi.

ESKİŞEHİR’DE YÜZDE 20 EKSİK KALDI

Eskişehir’de de şeker kotasının yüzde 20 oranında eksik kaldığını aktaran Erdemli, “Eskişehir’de de şeker pancarı kotası dolmadı. Ekim azlığından dolayı. Eskişehir’de yüzde 15-20 oranında eksik kaldı. Fakat Türkiye’deki açık git gide açılacak önümüzdeki yıllarda daha çok bu olacak. Bu ithalattan ülkenin vaz geçmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa - 2 yıl önce
Stoklarda 700 bin ton şeker varken 400 bin ton şeker ithalatının önü neden açıldı. Bu çiftçilerin işinin bozulması demek, Türkiye’de tonlarca şeker varken şekeri karaborsaya düşürdüler. Böylece 4 liralık şeker 25 liraya çıkmış oldu. Dolayısıyla ne tüketici ne de ithalattan zarar görecek olan pancar üreticisi düşünülmedi. Bunu dengeleyen kurum özellikle PANKOBİRLİK’ti. Mücadele vermeyerek büyük bir mağduriyete sebebiyet verdiler. Çiftçilerin hakları savunulmadı. Büyük bir başı boşluğun sonucu olarak da çeyrek asır sonra şeker ithalatıyla sonuçlandı.