Yılmaz Büyükerşen: Tarım alanları, konut ve sanayi alanlarına çevriliyor

CHP'li büyükşehir belediye başkanları çalıştayına Eskişehir ev sahipliği yapıyor. Çalıştaya ev sahipliği yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Ekonomik sorunlar, şehirlerin tek tipleşmesi ve kontrolsüz göçe dikkat çekti.

Yılmaz Büyükerşen: Tarım alanları, konut ve sanayi alanlarına çevriliyor
11 Haziran 2022 Cumartesi 10:57

CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları Eskişehir'de bir araya geldi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Birleşmiş Milletler'de toplantısı olduğu için, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de ameliyat olduğu için katılamadı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorunları işaret ederek,  “Enerjimizi, şehirlerimizde alt ve üst yapı başta olmak üzere ulaşım, temizlik, imar çalışmaları, kültür sanat faaliyetleri gibi temel şehircilik görevlerimize harcamamız gerekirken, hükümet tarafından yürütülen yanlış politikalar nedeniyle farklı alanlara yoğunlaşmak zorunda kalıyoruz. Ekonomik çöküş nedeniyle sosyal yardımlara ağırlık veriyor, ayakta duramayacak durumda olan çiftçimize kırsal kalkınma projelerimiz ile umut oluyor, can çekişen eğitim sistemimizin boşluklarını açtığımız ücretsiz kurslarla doldurmaya çalışıyor, kadına yönelik şiddeti sonlandırmak için çalışmalar gerçekleştiriyor ve toplumun her kademesinde kadını daha da güçlendirmek için istihdam yaratıyoruz. Çünkü biliyoruz ki bu topraklara, bizleri seçen yurttaşlarımıza ve en önemlisi ülkemizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal'e karşı bu çalışmaları yapmak boynumuzun borcudur” dedi.

Şehirler tek tipleştiriliyor

Şehirlerin kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü ifade eden Yılmaz Büyükerşen, belediyeler tarafından onaylanmayan şehircilik projelerinin bakanlık tarafından yapıldığını, söyledi Büyükerşen açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  Hayatında Eskişehir'i veya Hatay'ı ya da Tekirdağ'ı bir kere bile görmemiş olanlar, oturup bilmedikleri, görmedikleri, yaşamadıkları şehirler için Ankara’da imar planları üzerinde bireysel kararlar veriyorlar. Bu da şehirlerin, düzenli ve istikrarlı büyümelerini engelliyor. Yine vermek istediğim bir örnek, TOKİ Projeleri. TOKİ, hazırladığı tek tip projeleri tüm şehirlere uygulayarak, birbirlerinin aynı şehirler yaratıyor. Şehirleri, "tek tipleştiriyorlar." Ormanlar yok edilip, beton ormanları yaratılıyor. Tarım alanları, konut ve sanayi alanlarına çevriliyor. Su kaynaklarımız hızla kirleniyor ya da tükeniyor. Havamız kirleniyor, topraklarımız zehirleniyor. Sanayileşmeye hiç bir şekilde karşı olmamakla birlikte, yeşil sanayileşmeden yana tavır alınması gerektiğini, bunun da üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.

Göç şehirler için büyük tehlike

Konuşmasında düzensiz ve kontrolsüz göçün şehirler için büyük tehlike barındırdığını belirten Büyükerşen, “Özellikle CHP'li belediyeler tarafından yönetilen kıyı şehirlerinde büyük göçmen kitleleri barınıyor. Resmi kayıtlarda göre Eskişehir'de 20 bin civarında olduğu belirtiliyor. Ancak Mersin'de bu sayının 450 bin olduğunu, Hatay'da çok daha vahim sayılar olduğunu biliyoruz. İstanbul'u, İzmir'i tahmin bile edemiyorum. Göçü, bir insanlık dramı olarak görmekle birlikte, kontrolsüz ve aşırı her şey gibi, bu durum da şehirlerimiz ve geleceğimiz için büyük tehlike arz ettiğini düşünüyorum” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.