Yıldırım: Gelecekte bugünkünden daha uzun ve şiddetli kuraklıkların yaşanması olasılığı var

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) işbirliğinde düzenlenen “Kuru Tarım Yeniden” konulu uluslararası sempozyum Eskişehir’de gerçekleştiriliyor. Sempozyumun ikinci günün de tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım konuştu.

Yıldırım:  Gelecekte bugünkünden daha uzun ve şiddetli kuraklıkların yaşanması olasılığı var
20 Ekim 2022 Perşembe 12:19

Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, sempozyumun ikinci gününde "İklim Krizi, Su Sorunu ve Kuru Tarım" başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Yıldırım, Eskişehir’in tarımsal araştırma, tohum ıslahı, çeşit geliştirme ve kuru tarım konusunda Türkiye’nin deney merkezi olduğunu söyledi. İklim değişikliğinin doğal afet olmadığını, insanların neden olduğu çok boyutlu bir sorun olduğuna dikkat çeken Yıldırım, iklim krizinin tarıma etkileri hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “Tarımsal üretim büyük oranda iklim koşullarına bağlı yapılıyor. Bitkisel ve hayvansal üretim için belirli bir sıcaklık ve su gerekiyor. İklim değişikliği ile ısı ve yağış rejiminin değişmesi verimi olumsuz etkiliyor. Yağış rejiminde ciddi değişiklikler olacağı bekleniyor. Güneydoğu ve Anadolu bölgelerinde yüzde 20 ile 40, İç ve Batı Anadolu bölgelerinde ise yüzde 40’ı aşan oranlarda yağışların azalacağı öngörülüyor. Gelecekte bugünkünden daha uzun ve şiddetli kuraklıkların yaşanması olasılığı var. İklim krizi ayrıca verim kaybını da büyük ölçüde etkileyecek. Türkiye su zengini bir ülke değil ancak suyu zenginmiş gibi kullanıyor. Ülkemizdeki göller kuruyor, yer altı suları azalıyor, vahşi sulama yaygınlaşıyor.” Türkiye’nin tarımda büyük bir potansiyeli olduğunu anlatan Yıldırım, doğru politika ve doğru bir yapılanma ile tarımda büyük başarıların elde edilebileceğini kaydetti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.