YHT’de kota uygulaması kalktı

Engellilerin, sivil toplum örgütlerinin ve muhalefet partilerinin mücadelesi sonrası kaldırılan kota uygulamasını, Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu sosyal medyadan duyurdu.

YHT’de kota uygulaması kalktı
04 Kasım 2020 Çarşamba 14:22

Engellilere yönelik getirilen seyahat kısıtlamalarını TBMM gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Engellilerin tren seferlerinde ücretsiz seyahat hakkını önce ellerinden aldılar,  tepkiler sonrası kota uyguladılar. Engelliler pandeminin başından bu yana kendilerine kanunla verilen ve TCDD tarafından ellerinden alının ücretsiz seyahat hakkı için mücadele veriyor. Engellilerin ücretsiz seyahat hakkına yönelik kota uygulaması 4736 sayılı Kanuna aykırı bir durumdu.Şimdisivil toplum örgütlerinin verdiği mücadele sonuç verdi. Kota uygulaması sona erdi ” dedi.

MÜCADELE SONUÇ VERDİ, KOTA KALTI

TCDD’nin Yüksek Hızlı Tren ve ana hat tren seferlerinde 400 kişilik trenlerde sadece 8 engelliye, 600 kişilik trenlerde ise sadece 10 engelliye ücretsiz seyahat hakkı tanıyarak, engellilerin ücretsiz seyahat hakkını kısıtlamıştı. TCDD'nin açıklamadığı kotanın varlığını Türkiye'deki 226 engelli hakları derneğinden oluşan Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu kamuoyuna duyururken, kota uygulamasının ardından engellerin, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi parti temsilcilerinin verdiği mücadele sonuç verdi. YHT’de engellilere yönelik uygulanan kota dün itibariyle sona erdi.

KILIÇDAROĞLU ÇAĞRIDA BULUNDU, MİLLETVEKİLİ ÖNERGE VERDİ

Yaşanan mağduriyetlerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TBMM’deki grup konuşmasında engellilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi çağrısında bulunmuş, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise Meclis’te soru önergesi vermişti.

KOTANIN KALDIRILMASI YETMEZ, MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ

CHP’li Çakırözer, engellilerin kazanılmış hakları için verdiği mücadelenin sonuç verdiğini söylerken, bu süreçte yaşanılan mağduriyetlerin de giderilmesini istedi. Çakırözer, “Engellilere kanunla verilen ücretsiz seyahat hakkı önce ellerinden alındı, ardından gelen tepkiler sonrası kota getirildi. Onbirlerce engellimizin, yüzlerce sivil toplum örgütünün pandeminin başından bu yana verdiği mücadele sonuç verdi. Engellilerin ücretsiz seyahat hakkına yönelik uygulanan kota uygulaması sona erdi. Ama yetmez! Bu süreçte kendilerine kanunla verilen hakkı kullanamayarak, ücretini verip trene binmek zorunda bırakılan engelli yurttaşlarımızın yaşadığı mağduriyet de giderilmelidir” dedi.

“HİÇBİR AÇIKLAMA YAPILMADI”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TCDD yönetiminden kota uygulamasının sona erdiğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, engelliler toplu bilet alımı yaparak kotanın kalktığını öğrendi. Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu’nun sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Engelliler Konfederasyonu ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonunu’nun Bakanlık yetkilileri ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından bizler açıklama beklerken hiçbir açıklama yapılmadı. Haklarımızın iadesi için hukuki işlem başlatmaya hazırlanırken, toplu bilet alımı yaparak kotanın kaldırıldığını öğrendik. 3 Kasım 2020 Salı günü, 11 engelli arkadaşımız aynı trenden hatta aynı vagondan ücretsiz bilet alabildiler. Böylece artık kota uygulamasının kaldırıldığını tespit ettik” denildi.

BİLET ALIP KULLANMAYANA YAPTIRIM

Paylaşımda,  "iki kez bilet alarak trene gelmeyen ücretsiz seyahat hakkına sahip kişilerin sistem tarafından haklarını 180 gün boyunca kullanamayacakları, bu durumu alışkanlık haline getirenlerin ise bu haklarını süresiz olarak kaybedecekleri" duyuruldu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.