Yerel Tohum Takas Günlerine büyük ilgi

Türkiye'nin tarımda dışa bağımlılığının önüne geçebilmek için yerel tohum konusunda önemli çalışmalara imza atan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılında hizmete sunduğu Yerel Tohum Üretim Merkezi'nde çoğaltılan milyonlarca yerel tohumu ilçelerde düzenlediği Yerel Tohum Takas Günleri etkinlikleri ile üreticilere ulaştırıyor.

Yerel Tohum Takas Günlerine  büyük ilgi
26 Mart 2021 Cuma 13:27

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yerel üretimi desteklemek adına hayata geçirdiği proje Türkiye’ye örnek oluyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Üretme Merkezi’nde çoğaltılan ve geçtiğimiz yıllarda Eskişehir başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinde düzenlenen tohum takas şenliklerine gönderilen atalık tohumlar, Türkiye'nin tarımda dışa bağlılığının önüne geçmesine destek oluyor. Eskişehir’de kent merkezinde Üretici Marketlerde, kırsalda ise düzenlenen Tohum Takas Günleri’nde üreticiyle buluşturulan yerel tohumlara vatandaşlar da büyük ilgi gösteriyor.

 ‘Yerel tohum paylaştıkça çoğalacak, onlar çoğaldıkça biz özgürleşeceğiz!’ sloganıyla 18 Mart tarihinde Mahmudiye’de 20 Mart tarihinde Mihalıççık’ta, 22 Mart tarihinde ise Seyitgazi’de üreticiyle buluşturulan binlerce yerel tohum, toprakla buluşacak ve Eskişehir’in bereketine bereket katacak. 2020 yılında 5 milyon adet tohumun ücretsiz olarak dağıtıldığını belirten Park ve Bahçeler Dairesi yetkilileri, bu yıl bu sayıyı 10 milyona çıkaracaklarının altını çizerek, seneye hedeflerinin 15 milyon olduğunu ifade ettiler.

Mahmudiye’de gerçekleştirilen dağıtımda Park ve Bahçeler ekipleriyle birlikte yerel tohumları dağıtan İshak Gündoğan, bu çalışmanın Eskişehir ve Türkiye için çok kıymetli olduğunu belirterek tüm Büyükşehir Belediyeleri’nin yerel tohum konusunda adım atması gerektiğini ifade etti. Gündoğan, “Sayın Hocamız Yılmaz Büyükerşen, bu toprakların ürettiğinde dışa bağımlı olmayacağını, hatta bu üretilenleri ithal ederek ülkeye ekonomik katkı sağlayacağını bilen değerli bir insan. Bu ülkenin kurtuluşunun üretimden geçtiğini biliyoruz. O yüzden Sayın Başkanımız Yılmaz Büyükerşen’e bu konudaki hassasiyeti için tüm Mahmudiyeli hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum. Tohumları alan üreticimizin bereketi bol olsun!” dedi.

Seyigazi’deki etkinliğe katılan Uğur Tepe ise ülkenin her anlamda dışa bağımlı hale gelmesinden büyük üzüntü duyduklarını ifade etti. Tepe “Artan maliyetler nedeniyle üretemez hale gelen üreticimiz bir çıkış yolu arıyor. Çıkış yolu ise üreticiyi destekleyen, ayağı yere basan tarım politikasından geçiyor. Sayın Hocamızın kırsalda başlattığı üreticiyi destekleme projeleri, üreticimize can suyu olurken, yerli tohum konusunda hizmet veren Yerli Tohum Üretim Merkezi de şehrimiz için önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz baharda pandemi nedeniyle bu takas günlerini ilçemizde gerçekleştirememiştik. Bu sene maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak güzel bir etkinlik geçirdik. Çeşit çeşit on binlerce yerel tohum Seyitgazililer ile buluştu. Ben Sayın Hocamız başta olmak üzere ilçemizin bereketinin artmasına vesile olan tüm personele teşekkür ediyorum. Bu dayanışma çoğaldıkça, çiftçimiz ürettikçe, ülke olarak özgürleşeceğiz!” dedi.

Tohum Takas Günleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 29 Mart Günyüzü’nde, 1 Nisan’da Han’da ve 9 Nisan’da Sarıcakaya’da pazar alanlarında üreticilerle buluşacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.