Uzaktan Müşteri Edinimi İçin Kullanılan Araçlar Nelerdir?

Dijitalleşmenin mevcut finansal kuruluşlara getirdiği önemli yeniliklerden bir tanesi de uzaktan müşteri edinimi olarak ifade edilebilir.

Uzaktan Müşteri Edinimi İçin Kullanılan Araçlar Nelerdir?
18 Ağustos 2021 Çarşamba 19:19

Dijitalleşme ile başlayan serüvenin hayatın her alanına yayılması birçok anlamda faydayı da beraberinde getirmiştir. Ancak diğer taraftan yüz yüze olmamanın ortaya çıkardığı durum realiteye belirli ölçüde etki etmektedir. Bu sebeple de kötü niyetli kişi ve kurumların belirli bir risk durumunu ortaya çıkardığını ifade edebiliriz. Özellikle ticaret yapan kişi ve kurumlar açısından dijitalleşmenin aracı kurumlar vasıtasıyla desteklenmesi önemli bir olaydır. Nitekim dijital araçlar kullanılarak çeşitli masrafların ortadan kaldırılmasının amaçlanması mevcut riskleri gözle görülür hale getirebilir. Bu açıdan mevcut süreçlerin yönetilmesi anlamında destek almaya öncelik verilmelidir. Dijitalleşmenin mevcut finansal kuruluşlara getirdiği önemli yeniliklerden bir tanesi de uzaktan müşteri edinimi olarak ifade edilebilir.

Uzaktan Müşteri Edinimi Ne İşe Yarar?

Uzaktan müşteri edinimi kısa süre önce ülkemizde de yasal hale gelen bir mevzuat gereğidir. Özellikle kanunların beraberinde sağlanan yönetmeliklerle birlikte çeşitli finansal kuruluşların uzaktan müşteri edinme noktasında yetkin olması sonucunu ortaya çıkmıştır. Bu anlamda bankaların ve özel şirketlerin yanında dijital para ekseninde dönen ticaretin de mevcut durumla entegre bir biçimde çalışmaya başlaması gözlemlenmektedir. Özellikle uzaktan müşteri ediniminin önemli bir avantajı söz konusu kılması mevcut kuruluşların bu anlamda destek almasını gerekli hale getirmiştir. Uzaktan müşteri edinimi digital onboarding olarak da ifade edilmektedir. Bu kavram aracılığıyla mevcut finansal kuruluşların işbirliği sağlayacağı kimselerin gerçek anlamda ne denli risk taşıdığı tam manası ile anlaşılabilmektedir.

Finans kuruluşlarının risk durumunu en aza indirgemek amacıyla know your customer da denen araçlarla bu süreci yönettiği görülmektedir. Bu sayede kişiler hakkında genel ve özel bilgilere kolay bir biçimde ulaşılması yasalarla legal hale getirilmiştir. Yatırımcıların daha güvenli bir biçimde yatırım yapabilmelerine olanak sağlayan bu hizmetler küresel anlamda da ciddi bir uyumluluk durumunu gündeme getirmiştir. Nitekim bu sayede bir kişinin 200'ün üzerinde farklı ülkede araştırılabilmesi mümkün kılınmıştır. OCR testleri, videolu görüşme, KYC ve AML uyumluluğu, yaş doğrulaması, dijital imza gibi araçlar kullanılarak gerçekleştirilen hizmetler uzaktan müşteri edinimi prensiplerini kuruluşlar bazında %100 güvenilir hale getirmektedir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.