Türkiye’nin en büyük Safran tarlası Eskişehir’de

Ülkemizin en büyük safran tarlası Eskişehir'de kuruldu. Tarla da ilk hasat önümüzdeki Ekim ve Kasım ayında yapılacak.

Türkiye’nin en büyük Safran tarlası Eskişehir’de
16 Ağustos 2023 Çarşamba 12:02

 Eskişehir, dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen, gıda dışında tıp, kozmetik, kimya gibi lokomotif sektörlerde de kullanılan, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada büyük bir pazar açığı bulunan safranın üretim merkezine dönüştü. 
  Kadim kültürümüz içerisinde yer alan ‘’kırmızı altın Safran’’ Eskişehir de hayat buluyor. Tarım yatırımlarında bulunan girişimcilerin kitle fonlaması ile bir araya gelerek kurduğu girişim hayata geçti. Ülkemizin en büyük safran üretim alanında safran tohumluk soğanlarının dikimi gerçekleşti. (100 dekar) Eskişehir’i katma değerli tarımsal ürünler konusunda ülkemizin merkezlerinden biri yapacak olan ülkemizin en büyük safran üretim alanının lansman toplantısı bugün Tepebaşı bölgesi Yukarı Söğütönü Mahallesi'nde gerçekleştirildi. 
Lansman toplantısına il tarım müdürü sn. Ender Muhammed Gümüş. Tepebaşı ilçe tarım müdürü sn. Zeki Sert geçit kuşağı tarımsal araştırma enstitüsü müdürü sn. Sabri Çakır katıldı. 
Tanıtım toplantısında bir konuşma yapan proje koordinatörü Egemen Temizsoy; Ülkemizin en büyük safran tarlasını Eskişehir’e kazandırmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirtirken, sözlerine şöyle devam etti: “Ortaklarımızla birlikte bu projeyi hayata geçirmekte ki Amacımız, kadim kültürümüzün önemli ürünlerinden birisi olan Safran’ın büyük ölçekte yetiştirilmesini sağlarken, safran üretiminde öncü rol üstlenerek Anadolu çiftçisine rol model olmaktır. 
Katma değeri yüksek bir tarım ürünü olmasıyla birlikte, sürdürülebilir kırsal kalkınma projelerine örnek olması, İhracat potansiyeli barındıran bir ürün olması şeklinde projemizi özetleyebiliriz.
Ayrıca Dünyanın en pahalı baharatı olma özelliğine sahip safran kuru tarım yapılan alanlarda oldukça iyi sonuçlar veriyor” dedi. “ Temizsoy, safran yetiştiriciliğini ileriki yıllarda daha büyük alanlarda çiftçilerimizle birlikte yaygınlaştırmak istiyoruz.” dedi. 
Proje danışmanlarından Dr. Hüseyin Akdemir Ziraat Yük. Müh., safran yetiştiriciliği ile ilgili bilgi verirken, Dünya’ da safran pazarının büyüklüğüne ve bunda payımız olmamasına dikkat çekti. Proje ile ilk etapta safran tüketiminde ülke ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini belirten Akdemir, ilk hasadın içinde bulunduğumuz yılın Ekim-Kasım aylarında yapılacağının altını çizerken, tüm Eskişehirlileri safran hasadına beklediklerini söyledi. 
Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Sabri Çakır Konuşmasında Eskişehir'in safran ile köklü  bir  geçmişinin sahip olduğunu belirtirken, ülkemizin tescillenen tek safranının , “KARAASLAN” ın Eskişehir'de Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretildiğini ve tescillendiğini ifade etti. Böylesine büyük bir projenin Eskişehir'de hayat bulmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti. 
Projenin kitle fonlamasını sağlayan  Fon Bulucu şirketi adına bir konuşma yapan  projenin yönetim kurulu üyelerinden Emre Akgümüş: “Safran yetiştiriciliği projesi fonlanmak amacıyla önümüze geldiğinde çok heyecanlandık. Ülke tarımına bu şekilde katkıda bulunmak Fon Bulucu şirleti olarak bizleri çok gururlandırdı. Eskişehir bu porje ile Safran yetiştiriciliğinin merkezi olma konusunda çok büyük bir adım attı. Projenin büyüyerek devam etmesi konusunda da elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasan Özmen Sinop Ayancık - 9 ay önce
Başarılar diliyorum ben salep ektim ama satmak için bir belge alamadım satacak yerde bulamadık safran ekmek için tarıma baş vurdum ama bana yardımcı olmadı
Avatar
Yılmaz Gülce - 9 ay önce
Hayırlı OLSUN.Ama safran denilince Safranbolu akla gelir .Gelin tarlaları görün ve bu konuda ondan sonra konuşun.