TÜRK-İŞ UYARDI: Şeker fabrikalarını satıp piyasayı nişasta bazlı şekere teslim edecekler

Türk-İş’e bağlı sendikaların şube başkanları, Türkiye Şeker Fabrikalarına ait 14 tane şeker fabrikasının özelleştirme kararına tepki gösterdi.

TÜRK-İŞ UYARDI: Şeker fabrikalarını satıp piyasayı nişasta bazlı şekere teslim edecekler
06 Mart 2018 Salı 12:26

Şube başkanları adına açıklama yapan Necat Kılıç, 20 Şubat 2018 tarihinde Türkiye Şeker Fabrikalarına ait 14 tane orta ve küçük işletmeli fabrikalarının özelleştirilmesi için ihale sürecinin başlatıldığını hatırlattı.  

‘Bu fabrikalara yazık etmeyin’ diyen Kılıç, Et Balık, Tekel, Sümerbank ve Seka özelleştirmelerini hatırlatarak, bu özelleştirilmelerden ders çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı. Şeker pancarıyla ilgili çok ciddi oyunlar oynandığını iddia eden Kılıç, “Kapanan şeker fabrikalarından ortaya çıkacak şeker açığı NBŞ yani ‘nişasta bazlı şekerler’ diye tabir ettiğimiz şurup ile kapatılmaya mı çalışılacak? Dünya sağlık otoriteleri  tarafından da pankreas kanserine yol açtığı başta şeker hastalığı olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bunun yanında Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilim Kurulu 2011 yılında açıkladığı raporda fruktozun zararları konusunda yeterli bilimsel açıklamaları yoktu. 2018 yılında açıkladığı raporda ise NBŞ fruktozun metabolizmasının farklı olması nedeni ile obezite ve şeker hastalığına yol açacağı yönünde bilimsel kanıtların ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunu üreten firma CARGİLL, ABD’li bir firmadır. Kendi ülkesinde NBŞ tüketimi yok. Dünyada NBŞ oranları yüzde 1 ile yüzde 2 oranlarında iken, ülkemizde yüzde 10’dur. Ama kontrol edilemeyen ve kullanılan resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 20 civarındadır” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.