SÜLLÜ: ÇEVRE RANTINA HAYIR DİYELİM

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü Meclis Genel Kurulu’nda 3213 sayılı Maden Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ilgili konuşmasında 17 yılda yasada yapılan 2’si köklü 14 değişikliğin,  tamamen rant amaçlı olduğunu vurguladı.

SÜLLÜ: ÇEVRE RANTINA HAYIR DİYELİM
30 Mayıs 2019 Perşembe 13:12


“Bu değişikliklerin nedeni çok basit.  Fabrikalarımızı satanlar, tarımımızı bitirip bizi dışarıya mahkûm edenler,yerüstü kaynaklarımızı hızla tüketenler,şimdi de gözlerini yeraltındaki zengin kaynaklarımıza dikti” diyen Süllü, 3213 sayılı Maden Yasası’nın 47. Maddesinde yapılan değişiklikle, MTA’nın elindeki büyük alanlı sahalar için geçerli ruhsatların bölünmesi ile özel sektöre rant yaratmanın önünün açıldığını belirtti.  Ruhsatların bölünmesi ile sağlanan cazibe çevresel açıdan büyük risk içeriyor.  25 hektar sınırı aşılmadan maden varlığının ortaya çıkarılması ile başlayıp işletme ruhsatına bağlanan alanlarda, “ÇED gerekli değildir” kararı, valiliklerden alınarak çalışmaya başlanabilecek. Böylece maden arama aşamasında bile çevresel açıdan büyük riskler olacak" dedi. 

Eskişehir’de yaşanan süreci anlatan Süllü, konuşmasına şöyle devam etti:
“Kararı siz verin. Büyük ova ilan edilen verimli tarım alanlarında Sayın Erdoğan’ın ovanın sit alanı olarak koruma altında olduğu sözünü vermesine rağmen termik santral için çalışmalar devam ediyor. Verilen sözler her zaman olduğu gibi yerel seçim bitince unutuldu. Türkiye Kömür İşletmeleri, ruhsatlı alanda yaptığı sondajla tarlalarda ekinlere zarar veriyor. Sondaj kuyularında hiç bir önlem almayanlar kimyasal sondaj atıklarını derelere döküyor. Daha maden aramasında çevreye verilen zararı gören, termik santralle neler olabileceğini öngören bölge halkımız sondajlara izin vermeme kararlılığında.  Eskişehirliler direniyor ve bugüne kadar Eskişehirlileri, kimse kandıramadı. Temiz ve yaşanabilir çevre için bir dayanışma örneği olan Gezi Direnişi’nin 6. yılında, özel şirketlere çevreyi katletmesine yol açacak değişikliklere hayır diyelim. Biz Eskişehirliler, her şeyin çok güzel olması için kanmamayı deneyimleyerek öğrendik. Haksız ve hukuksuz yenilen 23 Haziran seçimleri öncesi yine vaatler havalarda uçuyor. Her şeyin çok güzel olması için, İstanbulluların daha önce İstanbul’a ihanet ettiklerini söyleyenlerce kandırılamayacağına, yürekten inanıyorum.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.