Süllü: Balıkdamı için yetkililer çok geç olmadan harekete geçmeli

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından olan, yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Sivrihisar Balıkdamı Kuş Cenneti’nin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Süllü: Balıkdamı için yetkililer çok geç olmadan harekete geçmeli
19 Aralık 2022 Pazartesi 13:49

Sivrihisar Balıkdamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda incelemelerde bulunan CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, “Sakarya Nehri’nin oluşturduğu taşkın alanlarının günümüze dek kurumadan kalan en önemli örneği, Türkiye’nin en büyük sulak alanlarının başında gelen; dünyada göçmen kuşlar için batıdaki son durak özelliği de taşıyan Balıkdamı, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Kuraklık, kaçak avlanma, sazlık yangınları, çevre kirliği sebebiyle şehrimizin ve ülkemizin doğal güzelliklerinden biri olan, Balıkdamı için yetkililer çok geç olmadan harekete geçmeli” dedi. Bölgede yaşanan sorunlarla ilgili bilgi alan Süllü, konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’na soru önergesi ve bölgede yaşanan ekolojik yıkımın tüm yönleri ile araştırılması için, Meclis Araştırma Önergesi verdiklerini açıkladı. Süllü, ayrıca, tarımsal sulamanın ekolojik sistemi bozmadan gerçekleştirilmesi ve sulanamayan tarım arazilerinin su gereksinimin sağlanması için, sahanın su seviyesinin sürekliliğini karşılayacak regülatör ihtiyacına dikkat çekti.

BALIKDAMI BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR DEĞER

 Ertuğrul Köy Mahalle Muhtarı Arif Sezener ve bölge halkından bilgi alan Süllü “Kuraklık ve kontrolsüz tarımsal sulama sebebiyle nehir yatağında su seviyesi sürekli düşüyor. Ertuğrul (Yakapınar) mahallesine ait Yakapınar Özü Vadisindeki binlerce dönüm tarım arazisi sulanamadığı için, ekilemiyor. Bölge halkı, geçmişte kendi tapulu arazileri sulama planlaması içinde olmasına karşın, Balıkdamı’nın korunması gerekliliğine inanmış ve sit sahasına rıza göstermeleri ile arazileri sulanamaz hale gelmiştir. Bölge halkının talebi, Karabent Köprüsü’ne kurulacak regülatörle tarım yapılabilmesi ya da alternatif su kaynağı sağlanması ve Balıkdamı’nda doğal yaşamın sürekliliğidir.  Su seviyesinin arttırılmasıyla doğal sulak alan, karakterini koruyarak, balık türlerinin artışı ve göçmen kuş popülasyonu artarken bölge tarla balıkçılığı merkezine dönüştürülerek bölge ile ülke ekonomisine de katkı sağlanacaktır.  Birçok balık türüne, göçmen kuşa ev sahipliği yapan cennet, Balıkdamı için çok geç olmadan harekete geçilmeli” diyen Süllü, sürecin takipçisi olacağını belirtti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.