Son bir yılda açlık sınırı 679 lira, yoksulluk sınırı ise 1.837 lira arttı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk duygusu çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları dikkate alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının Eylül 2021 sonuçları açıklandı.

Son bir yılda açlık sınırı 679 lira,  yoksulluk sınırı ise 1.837 lira arttı
23 Eylül 2021 Perşembe 13:05

Açlık sınırı eylülde bir önceki aya göre 39 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 33 lira ve yoksulluk sınırı da 72 lira arttı. Ocak-eylül döneminde ise açlık sınırı 482 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 800 lira arttı. Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı da yılın ilk dokuz aylık döneminde toplam 1.282 liralık artışla 12 bin 469 lira oldu.

Dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için alması gereken kaloriyi sağlayacak gıda maddelerinden oluşturulan bir sepete bir ay süreyle ödenmesi gereken para eylül ayı için 3 bin 628 lira olarak hesaplandı.

EN ÇOK ET, BALIK VE YUMURTA

Ankara'da en fazla alışveriş yapılan pazar ve marketlerden derlenen fiyatlara göre, et-balık-yumurta için eylülde harcanması gereken tutar, bir önceki aya göre 3 lira artarken, son bir yılda ise 144 lira artarak 1.041 liraya çıktı.

Süt, yoğurt ve peynir için yapılması gereken harcama ise, yılın ilk dokuz aylık döneminde 213 lira ve geçen yılın eylül ayına göre ise 198 lira artarak 877 liraya yükseldi.

Meyve için harcanması gereken para eylülde 2 lira daha artarak 364 lira olurken son dokuz ayda 82 liralık, son bir yılda 90 liralık artış yaşandı.

Eylülde 510 liraya yükselen ekmek, un ve makarna için yapılması gereken harcama son bir ayda 40 lira, son bir yıllık dönemde ise 116 lira arttı.

Diğer yandan, gıda dışı harcamalarda ise durum şöyle: Eylülde barınma (kira dahil) harcamalar 1.900 liraya yükseldi. Ev eşyası harcamaları 1.038 lira, sağlık harcamaları 402 lira oldu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.