Soğuk hava hasta etmez

Özel Elifana Çocuk Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuşku, “Genel olarak soğuk hava üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaz” dedi.

Soğuk hava hasta etmez
04 Ocak 2019 Cuma 12:53

Dr. Kuşku, hastanenin instagram hesabından yaptığı bilgilendirmede, üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha çok viral ajanlarla oluştuğunu belirterek, hastalığın kişiden kişiye hapşırık ve öksürükle yayıldığını kaydetti. Dr. Kuşku, şöyle devam etti: “Ortama yayılan solunum damlacıklarının eller ve eşyalar üzerine konması ve bunların daha sonra göz ya da burna iletilmesi ile damlacıklar vücuda girmektedir. Virüs vücuda girdikten 12-36 saat sonra belirti vermeye başlar. Bunlar burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateştir. Ayrıca gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık görülebilmektedir.”

TEDAVİSİ NASIL?

Dr. Kuşku, “Üst solunum yolları enfeksiyonlarının özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir. Ağrı ve ateşi varsa paresetamol içeren şuruplar kullanılabilirken, Aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır. Burun akıntı ve tıkanıklığa yönelik serum fizyolojik damla ya da spreyler, antihistaminik ve dekonjestan etkili ilaçlar verilebilir. En önemlisi bol sıvı alınmalı ve istirahat etmelidir. Antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Ancak orta kulak ve sinüzit gibi hastalıklara neden olmuşsa kullanılabilir” dedi.

NE YAPMALI?

Dr. Kuşku, “Genel olarak soğuk hava üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaz. Kışın bu hastalıkların daha sık görülmesi zamanın büyük kısmının açık havada değil toplu olarak yaşanılan kapalı ortamlarda geçirilmesidir. Hastalık solunum damlacıkları ile bulaştığı için kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Bu ortamlar sık havalandırılmalıdır. Eller sık yıkanmalı, kâğıt mendil kullanılmalı ve sık sık değiştirilmelidir” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Güneş Türk - 5 yıl önce
Herkesin bilmesi gereken, çok faydalı bir yazı olmuş. Çok teşekkürler Mehmet Bey.