Sivrihisar’ da son hamam da kapandı!

1490 yılında yapıldığı rivayet edilen Seydiler Hamamı kömür elektrik ve su fiyatlarına dayanamayarak kapandı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İYİ Parti Sivrihisar İl Başkanı Recep Toptaş, “Kültürüne sahip çıkmayan milletler, başka milletlerin kültürüne esir düşerler” dedi.

Sivrihisar’ da son hamam da kapandı!
16 Mart 2022 Çarşamba 11:46

Seydiler Hamamı'nın panaması ile ilgili açıklamalarda bulunan Toptaş, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:      İlçemizde bulunan tarihi hamamlarımızdan kumacık ve yeni hamam bakımsızlık ve ilgisizlik nedeni ile virane haline gelmiş olup, çürümeye terk edilmiştir. Sadece vakıflara ait olan ve yapımı Seyyid Nurettin kızı, Karaca Ahmet Sultanın eşi Nuriye bacı tarafından 1490 yılında yapıldığı rivayet edilen Seydiler hamamı günümüze kadar ayakta kalmış ve hizmet vermeye devam etmiştir. Ancak ülkemizde yaşanan büyük ekonomik kriz nedeni ile ısınmada kullanılan kömür fiyatlarının ton başına 4000 TL ulaşması elektriğe yapılan %130 zam, su ücretlerinin yüksek olması ve diğer giderlerin aşırı yükselmesi nedeni ile buna bağlı olarak hamam ücretlerin yüksek olması ve teknolojinin getirdiği yeniliklerden dolayı büyük müşteri kaybı yaşanması neticesinde zarar eden işletmeci faaliyetlerine son vererek bu tarihi eser kapanmıştır.

   İlçemizin tarihi ve kültürünü içinde barındıran, günümüze gelinceye kadar binlerce neşeye, hüzne, sohbetlere, toplantılara tanıklık eden, bir zamanlar kız beğenmelere, gelin hamamlarına, damat hamamı ve giyimlerine, çeşitli kutlamalara ev sahipliği yapan, Sivrihisar’da yaşayan herkesin zihninde anısı kalan bu güzide eserin faaliyetine son verip kapanması bizi derinden üzmüştür.

   Tarihini, kültürünü unutan toplumların ayakta kalması mümkün değildir. Bu nedenle çürümeye terk edilmiş kumacık ve yeni hamamın restore edilerek gelecek kuşaklara, kültürümüzün örf ve adetlerimizin aktarılması sağlanmalıdır.

     Kültürüne sahip çıkmayan milletler, başka milletlerin kültürüne esir düşerler.

   Kısa süre önce kapanan vakıflara ait Seydiler hamamının da, en kısa sürede düşük ücretle tekrar ihale edilmeli, devletimizde böyle tarihi değerlere ucuz kömür, elektrik, su desteği sağlayarak kültürümüzün örf ve adetlerimizin gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması sağlanmalıdır. Bunlar yapılmadığı takdirde Sivrihisar belediyesi bu değerlere sahip çıkarak, belediye olarak işletmeciğini üstlenerek ilçemiz için çok önemli olan kültürel mirasımıza sahip çıkmalıdır. Bu da yapılamıyorsa müze haline getirilerek tarih ve kültür turizmine açılmalıdır.

    “Kültürüne sahip çıkmayan milletler, başka milletlerin kültürüne esir düşerler”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Eylül Okudan - 2 yıl önce
Çocukluğum Sivrihisar'da geçti.Ankara'da yaşıyorum.Birkaç yıl sonra aşık olduğum memleketime döneceğim...Umarımki !! Tarihi eser olan...hamamımızada sahip çıkılıp restore edilerek...kullanılmada bile...müze haline getirilebilir.Sevgilerimle.