SEVTAP YAVAŞ ASLAN: COVİD-19 İLE EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİKLER DERİNLEŞİYOR

Eskişehir Eğitim Sen Şube Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sevtap Yavaş Aslan Evrensel Çocuk Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Türkiye’de, çok sayıda çocuk, sayısız hak ihlaline maruz kalmaktadır. Çocuklar arasında yasalar önünde eşitlik hala tam olarak sağlanamamıştır. Okul kaydı otomatik olarak yapılsa da kaliteli eğitime erişim ve devam konusunda kentin uzaklarında ve kırsalda yaşayan çocuklar için sıkıntılar bulunmaktadır” diyerek, covid-19 ile eğitimdeki eşitsizliklerin daha da derinleştiğini belirtti.

SEVTAP YAVAŞ ASLAN: COVİD-19 İLE EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİKLER DERİNLEŞİYOR
20 Kasım 2020 Cuma 13:31

Aslan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:  Dünya Çocuk Günü’nde, dünyanın pek çok yerinde her gün milyonlarca çocuğun hakları ihlal ediliyor. Eşitsizlik, ayrımcılık, yoksulluk, nefret söylemi, kutuplaşma, çatışma ve savaşların yanı sıra doğal afet, salgın vb. pek çok sorun yaşanıyor. Yaşananlardan en çok etkilenenler ise çocuklar oluyor. Türkiye’de, çok sayıda çocuk, sayısız hak ihlaline maruz kalmaktadır. Çocuklar arasında yasalar önünde eşitlik hala tam olarak sağlanamamıştır. Okul kaydı otomatik olarak yapılsa da kaliteli eğitime erişim ve devam konusunda kentin uzaklarında ve kırsalda yaşayan çocuklar için sıkıntılar bulunmaktadır. Çocuk işçiliğinin önlenmesine dair etkin önlemler hala alınmamaktadır.  Çocuklara yönelik suçlar artmaktadır. Çocuklar kapalı ceza infaz kurumlarında ıslah edilmeye çalışılmakta ve farklı ortamlarda istismara maruz kalmaktadır. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nünü karşıladığımız bu günlerde çocuklar eşitsizliklerle ve ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda bırakılmaktadır.

COVİD-19 İLE EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİKLER DERİNLEŞİYOR

Salgın süreci ile birlikte eğitimde var olan eşitsizlikler derinleşmiştir. Salgın riskine karşı uzaktan eğitime geçilmesi ile kamusal bir hizmet olan ve her çocuğun eşit bir şekilde faydalanması gereken eğitim hakkına ulaşmak güçleşmiştir. Özellikle düşük gelirli ve yoksul aile çocukları ile mevsimlik tarım işçiliği yapan çocuklar normal koşullarda bile eğitim olanaklarından yeterince yararlanamazken, uzaktan eğitim ile birlikte her çocuğun ulaşabileceği bilgisayar, internet gibi teknolojik araçlarının olmaması, çocukların eğitim sisteminden dışlanmalarına yol açmıştır. Çocukların çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, potansiyellerini olumsuz etkileyen, insanlık onurlarını zedeleyen, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından onlara zarar veren, sistematik olarak şiddettin her türlüsüne maruz kaldıkları sömürü düzenine karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Her çocuğun onurunu ve güvenli bir yaşam hakkını; eşit bir muamele görebilme ve zulüm görmeden büyüme hakkını; fırsat eşitliğine sahip olma hakkını savunacağız.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.