ŞEHİR HASTANESİ’NE TRAMVAY GELİYOR

Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hastanesi, Sultandere ve 75.Yıl Mahalleleri tramvay hattı yapımına başladı

ŞEHİR HASTANESİ’NE TRAMVAY GELİYOR
08 Haziran 2018 Cuma 14:06

Belediyesi, Şehir Hastanesi ile 75. Yıl ve Sultandere Mahallelerine gidecek olan tramvay hattının yapımına başladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük yatırımlarından biri olan Tramvay Projesi’nde, 6. etap hatların yapımı başladı. Temeli atılan tramvay hattı önce, Emek-71 Evler’den Şehir Hastanesi’ne ardından da, Şehir Hastanesi’nden 5,2 kilometrelik devam hattıyla Sultandere ve 75. Yıl Mahallelerine ulaşacak.

3 kilometrelik hattın temelleri atıldı

Temel atma töreninde konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Şu an temelini atacağımız bu hat, Emek-71 Evler Tramvay hattımızdan Şehir Hastanesine gidecek 3 kilometrelik ilk bölüm. Bu hat, Şehir Hastanesi’nden 5,2 kilometrelik devam hattıyla Sultandere ve 75. Yıl Mahallelerimize ulaşacak. Böylelikle, halkımızın Şehir Hastanesi’ne ulaşımıyla ilgili önemli bir hizmet yapılmış olacak. Ayrıca, Sultandere Mahallesi ile 75. Yıl Mahallesi de tramvaya kavuşmuş olacak” dedi.

İlk etabımız engellenmeye çalışıldı

Tramvay projesinin ilk iki etabının 9 Mayıs 2002 tarihinde başladığını anımsatan Büyükerşen, “Rekor sayılabilecek bir sürede tamamlanarak 24 Aralık 2004 tarihinde hizmete girdi. Bu sürenin yaklaşık 6 ayı, siyasi mülahazalarla yapılan engelleme nedeniyle çalışma yapılamadan geçirilmişti. Toplam 16,5 kilometre olan ilk iki etabı içeren o hat, zaman içinde şehrin her noktasına ulaşmasını hedeflediğimiz tramvay projemizin omurgası niteliğindeydi. Hastanelere, üniversitelere, birçok kamu kurum ve kuruluşuna, şehrin merkezine bu güzergâhla ulaşmak mümkün. İlk iki etap tamamlandığında 18 tramvay ile hizmet vermeye başlamıştık.

Belediye olanakları ile yapılıyor

3 etabı kapsayan projeye başlamamız, bir takım siyasi nedenlerle ancak 2012 yılında mümkün oldu. Bu arada 18 araçlık tramvay filomuzu da 33’e çıkardık.

30 Mayıs 2014 tarihinde hizmete giren Çamlıca-Batıkent, Çankaya-Yenikent ve Emek-71 Evler hatları sayesinde 22 mahallemiz daha tramvaydan yararlanır hale geldi. 25.2 kilometrelik yeni hatlarımız ile birlikte toplamda 41,7 kilometrelik bir hat uzunluğuna ulaştık.

Tabii ki bu arada, diğer mahallelerimizdeki vatandaşlarımız da tramvayın kendi mahallelerine gelmesini istiyorlardı.  Ancak, tramvay hatlarının yapım maliyeti son derece yüksek. O nedenle de kısa sürede hayata geçirmek, daha doğrusu peş peşe yeni hatlara başlamak çok kolay değil. Üstelik hükümet, bazı şehirlere Bakanlık kanalıyla yaptığı hatları bizim şehrimize yapmadığı için, Büyükşehir Belediyesi olarak kendi olanaklarımızla yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yeni tramvay hatları geliyor

Konuşmasında yeni hatlarında müjdesini veren Büyükerşen, “ Bugün temelini attığımız bu hat, 6’ncı etap olarak adlandırdığımız projenin ilk hattı. Bu hattın ardından, Çarşı ile Kumlubel Mahallemizi bağlayacak yeni bir hattın daha yapımına başlayacağız. O hattın temelini de önümüzdeki günlerde atacağız. Kumlubel hattı, tramvayın ileride Esentepe, Sütlüce, Yeşiltepe gibi Çevreyolunun kuzeyinde bulunan mahallelere ulaşmasının da çıkış noktası olacak. Çalışmalar tamamlandığında toplam hat uzunluğumuz 61,1 kilometreye ulaşmış olacak. Alımını gerçekleştirdiğimiz ve gelmeye başlayan 14 yeni tramvayla birlikte tramvay filomuzdaki araç sayımız 47’ye ulaşmış olacak” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.