“SEÇİM GÜVENLİĞİ TOPLANTISI” YAPILDI

31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan Yerel Seçimlerle ilgili olarak Vali Özdemir Çakacak başkanlığında “Seçim Güvenliği Toplantısı” gerçekleştirildi.

“SEÇİM GÜVENLİĞİ TOPLANTISI” YAPILDI
05 Şubat 2019 Salı 15:18

Toplantıya; Vali Yardımcısı Bekir Şahin Tütüncü, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. İlhan Şen, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, 14 İlçe Kaymakamı, 14 İlçe Jandarma Komutanı, 14 İlçe Emniyet Müdürü ve ilgililer katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını tapan Vali Çakacak, “31 Mart 2019 tarihinde Mahalli İdareler Genel Seçimleri yapılacaktır. Anayasanın 79. maddesine göre “Seçimler yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim sürecinde ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama görevi YSK’nındır. Buna göre; seçim işlemlerinin düzen içinde yapma ve yaptırma görevi YSK’nın denetiminde il ve ilçe seçim kurullarına aittir” dedi.

Seçim Güvenliği adı altında uygulanacak genel konular hakkında bilgiler aktaran Vali Çakacak, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Kamu Kurum ve Kuruluşları da vatandaşlarımızın hiçbir dış etki altında kalmaksızın sağlıklı bir şekilde, herhangi bir eksiklik ve güvenlik zafiyetine meydan vermeden hür iradesini sandığa yansıtabileceği ortamı sağlamak amacıyla il ve ilçe seçim kurullarına ihtiyacı olan araç, gereç, personel gibi her türlü desteği verecektir. Bu nedenle bilgimiz, deneyimlerimiz ne olursa olsun veya ‘daha önce çok seçim geçirdik’ şeklinde düşünmeden, tedbiri elden bırakmamak gerektiğini düşünerek, ilimiz mülki hudutları içerisinde güvenli bir seçim geçirmek amacıyla bu Seçim Güvenliği Toplantısını düzenliyoruz. Bu toplantıdan sonra ilçe kaymakamlarımız ve ilçe kolluk görevlileriyle, ilçelerinde Seçim Güvenliği Toplantıları düzenleyerek, seçim güvenliği planlarını hazırlayacaklardır.

Seçim güvenliğini de üç aşamalı olarak ele alıp değerlendiriyoruz.

Birincisi kampanya ve propaganda döneminin güvenliği,

İkincisi seçim günü oy verme güvenliği,

Üçüncüsü de seçimde oy kullanma bittikten sonra oy sayımının güvenliği, sonuçların, listelerin, evrak ve oy pusulaların ilgili yerlere, seçim kurullarına sağlıklı, güvenli ve seçim hukukuna uygun bir şekilde iletilmesini sağlamaktır.”

SEÇİM GÜNÜ BÜTÜN İZİNLER KALDIRILMIŞTIR

Seçim günü güvenlik güçlerinin görev başında olacağını dile getiren Vali Çakacak, sözlerine şöyle devam etti:

“Seçim günü kolluk birimlerimizin tümü görev başında olacaktır, o gün bütün izinler kaldırılmıştır. Hali hazırda tüm polis ve jandarma teşkilatımız seçimlerin huzur ve güven içerisinde geçirilmesini temin amacıyla seçim günü görev başında olacaktır. İl Emniyet Müdürlüğünde, İl Jandarma Komutanlığımızda ve İlçelerimizde Seçim Harekat Merkezleri görevli olacak, ayrıca Valiliğimizde kurduğumuz Seçim Harekat Merkezimiz, Emniyet, Jandarma, İlçe Seçim Harekat Merkezleri ve İçişleri Bakanlığı Seçim Harekat Merkezi ile koordineli olarak görev yapacaktır. Oy kullanılacak okullardaki kameralar ve aydınlatma sistemleri devrede olacaktır. Kaymakamlarımız, kolluk birimlerimiz enerji güvenliği için OEDAŞ’la işbirliği ve koordineli bir şekilde sandık kurullarının bulunduğu ve oy torbalarının depolanacağı, ilçe seçim kurullarının bulunduğu yerlerin aydınlatılmasında elektrik kesintilerine meydan vermeksizin OEDAŞ’la birlikte gerekli tüm tedbirler alınacaktır. Oy kullanılacak yerlerde görev alacak personele de daha önceleri yapıldığı gibi hizmet içi eğitim verilecektir. Seçim günü kolluk kuvvetleri hariç üzerinde silah bulunan kişilerin seçim sandıklarının bulunduğu alanlara, binaların girişlerine izin verilmeyecektir. Aynı şekilde üzerlerinde propaganda etkisi olan rozet, amblem vs. bulunduran kişilerin de sandık alanlarına girişlerine izin verilmeyecek. Oy kullanılacak okulların bahçelerine engelli ve yaşlıların araçları hariç, araç alınmayacaktır. Seçim mevzuat ve YSK kararları tüm birimlerimiz tarafından takip edilmektedir. İlgili seçim kanunları ve YSK kararları günü gününe takip edilecek, yeni değişiklikler tüm personele duyurulacak ve vatandaşlarımızın hür iradelerinin sandığa özgürce yansıtılması hususunda idare olarak, güvenlik birimleri olarak son derece hassas olunacak ve ilçe seçim kurullarına idare olarak her türlü desteği vereceğiz.”

ESKİŞEHİR HALKININ DEMOKRATİK OLGUNLUĞU YÜKSEKTİR 

Seçimleri demokrasinin olmazsa olmazı olarak değerlendiren Vali Çakacak, seçimlerin bir bayram bir şölen havasında geçmesini dileyerek, öncelikle kazananın demokrasi olması temennisinde bulunarak konuşmasını şu şekilde noktaladı: “Seçimler bir bayram, şölen havasında geçmesini temenni ediyoruz. Öncelikle kazanan demokrasimiz olacaktır, ülkemiz olacaktır. Eskişehir halkının demokratik olgunluğu yüksektir. Biz bu seçimde hiçbir olumsuzluk olmamasını arzu ediyoruz. Hem ülkemizde, hem ilimizde yüksek katılıma rağmen seçimler büyük bir düzen ve olgunluk içerisinde geçmektedir. 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ilimizde huzur ve güven ortamı içerisinde yapılması ve vatandaşlarımızın hür iradesini sandığa sağlıklı bir şekilde yansıtabileceği ortamın hazırlanması konusunda tüm birimlerimiz teyakkuz ve hassasiyet içerisinde olacaktır.Her seçimde olduğu gibi bu durumda kazanan demokrasimiz olacaktır, ülkemiz olacaktır.”

Vali Çakacak’ın konuşmasının ardından seçimlerle ilgili mevzuat ve genel esaslar, seçim öncesi sırası ve sonrasında alınacak güvenlik tedbirleri, miting alanları ve güzergâhlar, seçim büroları, hoparlörle propaganda, propaganda amaçlı yayın ve malzeme dağıtma, ilan-reklam yerleri ve süreleri ile 298 Sayılı Yasaya göre bu konuların iş ve işlemlerinin takip ve denetlemekle görevli kurumlar, sandık alanı-çevresi ve bu alanlarda bulunabilecekler, sandık alanı ve seçim günü yasakları hakkında ilgili sunumlar yapıldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.