“SALGINDAN DA AÇLIKTAN DA ÖLMEK İSTEMİYORUZ”

Bazı dernek ve sendikaların bir araya gelerek oluşturduğu Sağlık ve Emek Platformu Adalar’da yaptığı basın açıklamasında “Hükümet salgının daha da derinleştirdiği ekonomik krizin faturasını da keseceği “acı reçetelerle” halkın omuzlarına yıkacağını itiraf etti” dedi.

“SALGINDAN DA AÇLIKTAN DA ÖLMEK İSTEMİYORUZ”
14 Aralık 2020 Pazartesi 14:28

Salgının sorumluluğunun halkın omuzlarına yüklenmeye çalışıldığını belirten açıklamada,  “Hastalıkla mücadele maske, mesafe, hijyen üçgenine sıkıştırılırken, salgının sorumluluğu da halkın omuzlarına yüklenmeye çalışıldı. Sahte bir salgınla mücadele başarısı öyküsü yaratılmak istense de ne yazık ki artık her gün daha fazlasıyla duyduğumuz hastalık ve ölüm haberleri kimsede bu masallara inanacak kadar iyi niyet bırakmadı” denildi.

İşçilerin karantina sürecinin 7 güne indirildiği hatırlatan açıklamada “Yaşanan bu tablo karşısında sorumluluktan kaçan, işçileri ve emekçileri kaderine terk eden AKP iktidarı, patronlara ise her gün yeni teşviklerle kıyak üstüne kıyak paketleri açıklamaya devam etti. Daha geçtiğimiz günlerde bir patron örgütü olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin başkanı patronlara adeta bir müjde duyurdu.  İşçiler için karantina süresinin 7 güne düşürüldüğünü söyledi. Çarklar dönmeye devam etsin diye tüm koruma tedbirlerinden azade tutulan işçiler, hiçbir bilimsel veriye dayanmayan bu kararla da bir kere daha kaderlerine terk edildiler” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Hükümet salgının daha da derinleştirdiği ekonomik krizin faturasını da keseceği “acı reçetelerle” halkın omuzlarına yıkacağını itiraf etti. Biz emekçiler, acı reçete denen şeyin; artan vergiler, yükselen faturalar, eğitim ve sağlıkta katkı payı adı altında kesilen yüksek ücretler, düşük maaş zamları olduğunu tecrübelerimizden biliyoruz. İçinde bulunduğumuz Aralık ayında 2021 yılı için tüm çalışanların taban ücreti olan asgari ücret belirlenecektir. Ve acı reçetenin ilk acı ilacının da asgari ücrete düşük zam olacağını tahmin etmek için kâhin olmaya gerek yok. Asgari ücrete yapılan zam oranı, bütün diğer ücret zamlarına, bireysel ya da toplu sözleşme zamlarına,  emekli maaşlarına emsal oluşturmaktadır. Dolayısıyla Türkiye’de asgari ücret sadece bu ücret karşılığında çalışanları değil,  emeği ile geçim mücadelesi veren herkesi yakından ilgilendirmektedir.

Açıklama sonrası talepler sıralandı                 

Yapılan açıklama sonrasında platform üyeleri 7 maddeden oluşan taleplerini sıraladı:

  • Salgınla mücadeleye yönelik en az 21 gün tam kapanma ile bu sürecin sonrası için bulaş riskini en aza indirecek şekilde çalışma/yaşam alanlarının doğal havalandırma ve birim alanda en az sayıda çalışan olacak şekilde düzenlenmesi gibi önlemler için kullanılmasını talep ediyoruz.
  • Tüm işçi ve emekçiler için sosyal ve ekonomik destekler talep ediyoruz.
  • Özellikle hastalığı yenmede çok önemli bir faktör olan aşıda tekelleşmeye son verilmesini, bulunan aşılarda patent uygulanmamasını ve aşı üretiminin toplum sağlığını koruyabilmek adına ihtiyacı karşılayacak düzeyde yapılması için gerekli adımların atılmasını, aşının ücretsiz olmasını talep ediyoruz.
  • Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin gibi uygulamalardan derhal vazgeçilmesini, işten atmaların yasaklanmasını ve ücretlerin tam ödenmesini talep ediyoruz.
  • Vergiden muaf, insanca yaşanabilir bir asgari ücret talep ediyoruz.
  • Kadro bekleyen tüm sağlık emekçilerinin sınavsız olarak işe başlatılmasını, sağlık emekçilerinin özlük haklarının iyileştirilmesini, güvenceli istihdam sağlanmasını, çalışma sürelerinin kısaltılmasını talep ediyoruz.
  • Şehrimizde salgınla mücadele yönetimine sağlık, emek ve meslek örgütlerinin dahil edilmesini talep ediyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.