SALGIN, “MESLEK HASTALIĞI” KAPSAMINA ALINMALDIR

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Covid19 küresel salgınının, belli meslek gruplarının sağlığı açısından oluşturduğu riskin göz önünde bulundurularak Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda, “iş görememezlik” ve “meslek hastalığı” tanımının salgınları da kapsayacak şekilde düzenlenmesi için, kanun teklifi verdi.

SALGIN, “MESLEK HASTALIĞI” KAPSAMINA ALINMALDIR
27 Nisan 2020 Pazartesi 16:30

 Dr. Jale Nur Süllü, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğinin yeterince sağlanamamasının yol açtığı iş kazaları ve meslek hastalıkları ile çok sayıda çalışanın yaşamını kaybetmesi veya iş göremez hale gelişinin, acı bir gerçek olduğunu söyledi.  “Covid19 salgınında da yeterince alınmayan önlemler, virüsün son derece yayılıcı olmasının da etkisi ile başta sağlık çalışanları olmak üzere, meslekleri nedeni ile çok sayıda çalışanın, enfekte olmasına neden oldu. Nitekim, salgın nedeni ile yaşamını kaybeden çok değerli doktorlarımız,  ve eczacılarımız oldu. İsimleri, medyaya yansıyan değerlerimiz dışında, enfekte olan sağlık çalışanlarının sayısının, açıklanan resmi rakamlardan fazla olduğu ve testleri negatif çıktığı gerekçesi ile kayıtlara farklı tanılarla vefatları geçenler olduğu söylentileri, yaygın olarak dillendiriliyor”   diyen Süllü, merkezi yönetimin çalışanlarını salgın riskinden korumakta yeterli önlemleri alamadığına ve iş güvenliğini sağlayamadığına dikkat çekti.

 Covid19 salgını nedeni ile ortaya çıkan hastalık ve ölüm riski göz önünde bulundurulduğunda, korunamayan çalışanlara karşı sosyal devlet olmanın gereği, sorumluluğun yerine getirilmesi için, salgının meslek hastalığı kapsamına alınması gerektiğini dile getiren Süllü, “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yapılma şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir. Mesleklerini icra ederken işlerinin yapılma şartları gereği, iş güvenliğinin yeterince sağlanmaması sonucu, salgından etkilenen çalışanların, meslek hastalığına yakalanmış kabul edilmeleri gerekmektedir.” diyerek 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda salgın hastalıkların, meslek hastalığı kapsamına alınması ile ilgili değişiklik teklifini TBMM’ne verdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.