Piyasada ilaçların olmama sebebi kamu kurum iskontosudur

9.Bölge Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Ecz.Metin KAMIŞ bazı ilaçların piyasada bulunmamasının nedenlerini açıkladı. Kamış ilaç tedariki konusunda bu sene daha fazla sıkıntı yaşadıklarını belirterek, yetkililerin bazı firmalara yaptırım uygulamalarını istedi.

Piyasada ilaçların olmama sebebi kamu kurum iskontosudur
28 Aralık 2020 Pazartesi 11:07

Kamış yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:     Biz eczacılar her sene sonu yaşadığımız piyasada ilaç olmaması ile ilgili bu sene çok daha fazla sıkıntı yaşıyoruz. Vatandaşlarımızın, özellikle de kronik rahatsızlığı bulunan hastalarımızın ilaca ulaşımı mümkün olmuyor. Bunun en önemli sebeplerinden birisi Kamu Kurum İskontosu uygulamayan ilaç firmaları. Peki; Kamu Kurum İskontosu nedir? KKİ dediğimiz iskonto firmaların devlete yapmış olduğu bir iskontodur. Örnek verecek olursak vatandaşımız bir ilacı Sosyal Güvencesi ile alırsa üretici firma devletin belirlediği oranda iskonto yapmak zorundadır. Ancak son yıllarda firmalar özellikle kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlarda uygulaması gereken KKİ’leri uygulamıyorlar. Bu durumda da ilaçları piyasada bulamayabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse % 28 uygulanacak iskontoyu kimi firma hiç uygulamıyor kimi ise daha az şekilde uyguluyor. Sonuçta olan o ilaca ulaşamayan vatandaşımıza oluyor. Halk sağlığını ilgilendiren konularda para hiçbir zamana ilk konuşulacak şey olmamalıdır. Yetkilileri firmaların bu tutumuna karşı gerekli yaptırımlarda bulunmaya davet ediyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.