ORKESTRA ŞEFİ

Soner Uçak yazdı...

ORKESTRA ŞEFİ
06 Şubat 2019 Çarşamba 16:53

Geçtiğimiz Pazartesi günü AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, lansman toplantısında şehrin orkestra şefi olacağını duyurdu.

 Ülkedeki ahengi ön plana çıkarma vaadiyle, AK Parti’nin dönem dönem gündeme taşıdığı “orkestra şefliğinin” bu denli gündem yaratması şaşırtıcı değil mi?

***

Ortada bir orkestra olunca, her defasında kısa çubuğu kendi eline almak isteyen Recep Tayyip Erdoğan, defalarca orkestra şefi olacak denilerek vatandaşlara sunulmadı mı? 

Kısa bir taramanın ardından Tayyip Erdoğan’a ilk maestro benzetmesi yapmanın komşu ülke gazetesi Elefterotipia’ya nasip olduğunu görüyoruz. Gazete 2009’a damgasını vuran isimler arasında yer verdiği Erdoğan’ı tam bir maestro olarak tanımlamış. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/tartisilmaz-maestro-13302459

Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarında da “orkestra şefliği” yeniden AK Parti’nin temsilcileri tarafından gündeme sokuşturulan bir mevzu olmuş.

***

Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan “Cumhurbaşkanlığı Vizyon Belgesi’nin” açıklanma toplantısı ardından gazetecilere demeç veren orkestranın önemli enstrümanlarından dönemin Hükümet Sözcüsü Hüseyin Çelik, Türkiye'nin mutlak suretle halletmesi gereken büyük problemleri olduğunu belirterek, "Eğer cumhurbaşkanı ile başbakan, hükümet uyum içerinde olursa bu ülkede çok şeyler başarılabilir. Başbakan Türkiye'nin lokomotifi olmaya değil, orkestra şefi olmaya taliptir” diyerek iddialı cümlelerle medyada boy gösteriyor.

https://www.haberler.com/huseyin-celik-basbakan-turkiye-nin-orkestra-sefi-6251921-haberi/

***

Açılım sürecinin son demlerinde bu kez dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, gazeteciler ile sohbetinde çözüm sürecine ilişkin yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sürecin orkestra şefi olduğunu belirterek, "Çözüm Sürecine destek yüzde 68 oranında" diyor.

https://www.yeniasir.com.tr/politika/2015/03/28/erdogan-surecin-orkestra-sefi

***

Yazar Max Lucado’ya ait "Orkestrayı yönetmek isteyen, sırtını kalabalığa dönmelidir." sözü AK Parti’nin şirinlik abidesi olarak vatandaşa sunduğu orkestra şefliğini yerle yeksan etmiyor mu?

***

Orkestra şefliği ülke genelinde ciddi bir mizah konusu da olabiliyor.

Örneğin, Ekşi Sözlüğün muziplerinden bir tanesinin tanımladığı gibi: “ufacık sopayla koca orkestrayı öttüren adam” tarifine gülünmezde ne edilir…

***

Mizah haber sitesi zaytung’un haberleştirdiği üzere Türkiye Orkestra Şefleri Derneği'nin samimi itirafı: "yaptığımız iş dışarıdan bakınca bize de anlamsız geliyor."

Hasılı uzunca bir süre daha tartışılacak olan orkestra şefliği, bir taraftan bakıldığında ülkeyi ve şehri yönetmek kadar önemli görevin süsü olurken, diğer taraftan bakılınca ciddi bir mizah konusu olabiliyor.

Anlaşılması zor olan ise, akordu bozuk bağlamaya dönmüş ülkede, orkestra şefliğine duyulan sarsılmaz inanç…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.