Odunpazarı Sevinç Mahallesi için ayaklandı

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, Sevinç Mahallesi’nde yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi ile ilgili ÇED sürecinin başlatılarak yeniden gündeme gelmesi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Odunpazarı Sevinç Mahallesi için ayaklandı
06 Ocak 2022 Perşembe 16:34

Odunpazarı Bölgemizde bulunan Sevinç mahallemize, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ÇED süreciyle birlikte tekrar gündeme gelmesi ardından hem Odunpazarı belediye Başkanı Kazım Kurt hem de Odunpazarı kent Konseyi başkanı İsmail Kumru’dan ardı ardına açıklamalar geldi.

Kurt: Sürecin takipçisi olacağız

Odun pazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Sevinç Mahallesi’nde yapılması planlanan Yeraltı Kömür Ocağı Projesi’nin hayata geçmesi halinde Türkiye’nin tahıl ambarı olan verimli Alpu Ovası ve Sevinç Mahalle’sinde tarım ve hayvancılığın büyük zarar göreceğini belirterek şunları söyledi:  Sevinç Mahallemizde, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Yeraltı Kömür Ocağı Projesi’nin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED sürecinin başlatıldığını öğrendik. Bu proje hayata geçerse Türkiye’nin tahıl ambarı olan verimli Alpu Ovamız ve Sevinç Mahallemizde tarım ve hayvancılık büyük zarar görecek. Hayvanlarımız hastalanacak; toprağımız, havamız ve suyumuz kirlenecek. Bu Kömür Ocağı Projesi, çok büyük çevre sorunlarına yol açacak. Tüm dünya fosil yakıt, özellikle de kömür üretim ve kullanımını bırakıp, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına geçmişken, ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları yönünden zenginken; bizim hala fosil yakıt, özellikle de kömür üretim ve kullanımında ısrarcı olmamız akıl ve bilim dışıdır. Odunpazarı Belediyesi olarak, Sevinç Mahallemizi, şehrimizi ve ülkemizi tehdit eden bu projeye karşı hukuki çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Alpu Ovamıza yapılmak istenen Kömürlü Termik Santrale karşı vermiş olduğumuz mücadeleyi, Sevinç Mahallemiz için de vereceğiz. Biz, havamızın, suyumuzun ve toprağımızı korumaya devam edecek ve mücadelemizi sürdüreceğiz. Başlatılan ÇED sürecinin bir an önce iptal edilmesini istiyoruz. Ne Alpu Ovası’na Kömürlü Termik Santral ne de Sevinç Mahallemize Yeraltı Kömür Ocağı yapılmasına izin vermeyeceğiz. Odunpazarı Belediyesi olarak, 20/01/2022 tarihinde Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından belirlenecek olan bir yerde gerçekleştirilecek Kömür Ocağı Projesi ÇED süreci Halkın Katılımı Toplantısının ve tüm sürecin yakın takipçisi olacağız.  

Kumru: Bu Yanlıştan dönün

Odunpazarı Kent konseyi Başkanı İsmail Kumru ise  Sevinç Köyü’nde yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi’nin, Alpu Ovasında yapılmaması için mücadele verdikleri projeden daha tehlikeli olduğunu vurgulayarak ‘’ Sevinç Mahallesi’nde yapılacak proje  Eskişehir’in ve Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan bölgelerden biri olan Alpu Ovası’nı ve şehir merkezine de  yakınlığı itibariyle telafisi mümkün olmayan tahribatlara yol açacaktır. Tarıma , hayvanclığa,  insan sağlığına büyük zararlar verecek bu proje eğer hayata geçerse  çocuklarımızın geleceği kararacak, geleceğe sağlıksız çevre ve sağlıksız bir nesil  bırakılması kaçınılmaz olacaktır. Bu proje Alpu Kömrülü Termik Santral prokesinden daha tehlikelidir, kente sadece 10 km. uzaklıkta bulunan Sevinç Mahallesi’nde açılan bir Kömür Ocağı, Eskişehir’in hava ve su kalitesine doğrudan etki edecek, Eskişehir’de yaşayan on binlerce insanın hayatını tehlikeye atacaktır.  Bizler Eskişehir Çevre Platformu’nda bulunan sivil toplum kuruluşları olarak da , Platform bileşenleri olarak bu konuda elimizden gelen mücadeleyi vermek için hiç vakit kaybetmeden çalışmalar başlatacağız. ‘’ dedi. Başkan Kumru,  Türkyie Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi ile ilgili  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı tarafından yeniden ÇED süreci başlatılmasıyla ilgili yetkililere seslenerek ‘’ Eskişehirlilerin ve Eskişehir’in geleceğinin zehirlenmemesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz,  vatandaşlarımızın kömür tozu solumaması  için elimizden geleni yapacağız.  Doğayla savaşmaktan vazgeçin, bu yanlıştan dönün ! ‘’ dedi.

   

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.