MURAT MERCAN'A YENİ GÖREV

MURAT MERCAN'A YENİ GÖREV
15 Aralık 2020 Salı 04:58

2017 Temmuz ayında bir lokantanın girişinde rastlamış, soruları ardı arına sıralamıştım. Bu röportajdan 5 ay sonra tokyo büyükelçisi oldu. Şimdi oldukça popüler. Popüler olmasının nedeni elbette Japonya Büyükelçiliği sırasında gösterdiği olağanüstü performansı değil. Böyle bir performans söz konusu olmuş olsa bile bizim haberimiz yok…

Mercan'ı biraz hatırlamakta fayda var;

Eskişehir milletvekilliği döneminde Büyükerşen ile bir hayli uğraştı. AK Parti’nin Büyükerşen’i meşgul etmek için görevlendirdiği vekil gibiydi. Eylemler yaptı, davalar açtı. Bu adımlarının hepsi havada kaldı, hedefi neyse o hedefe ulaşamadı. Hedefinin ne olduğu halen bilinmiyor … Mercan’ın milletvekilliği Yılmaz Büyükerşen ile mücadeleden öte bir yerde değildi. Nitekim bugün “Bu şehirde Yılmaz hoca ile uğraşan iflah olmaz” deniliyorsa, Mercan’ın milletvekilliği ile vedalaşması bundan ciddi paya sahiptir. Gerçi Abdullah Gül tayfasından olduğu iddiaları da siyasette önünü tıkamış olabilir, bilinmez… Öte yandan röportajda sorduğum soru üzerine siyaseten bir beklentisi olmadığı söylüyordu. Kadere bakın ki; siyasette önü tıkanan Murat Mercan, diplomasiyle küllerinden yeniden doğacaktı. Önce Japonya’ya büyük elçi oldu.  Şimdi ise tüm gözler onda. Amerika ile ilişkilerin en kritik seviyede olduğu bu süreçte, Washington büyükelçisi olması kendisine yöneltilen dikkatte ciddi paya sahip. Amerika’da okuduğu biliniyor. Öte yandan Amerika ile başka bir bağı var mı? Pek bilmiyoruz. Yaygın medya da kendisi şu aralar çok sık yazılıp çiziliyor. Geçmişte verdiği demeçler, geçmişte kurduğu ilişkiler gündeme taşınıyor. Merak edenleriniz bulup okuyabilir. Ancak şu bir gerçek; AK Parti ABD ile kurulacak olan yeni ilişkiye hazırlanıyor. İlişkinin nasıl ve ne yönde ilerleyeceği şimdilik soru işaretleri ile dolu. Ancak, ilginç olan yeni ilişki için eskiye ihtiyaç duyulması. Burada küçük bir parantez açmak istiyorum. Mercan, stajyerliği Japonya’da tamamlayıp Washington’da görevlendirilen bir diplomat değilse şayet, siyasi hayatındaki tecrübe ve ilişkileri sayesinde  ABD’de boy gösterecek demektir.  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.