MTA, Türkiye’nin diri fay hattı haritasını güncelledi

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye’nin yenilenmiş diri fay hattı haritasını güncellendi.

MTA, Türkiye’nin diri fay hattı haritasını güncelledi
21 Aralık 2023 Perşembe 12:50

Türkiye’de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor. Yenilenmiş diri fay hay haritasına göre Eskişehir, ikinci ve üçüncü dereceden riskli iller arasında yer alıyor. Eskişehir aynı zamanda şehir merkezinden diri fay geçen 24 kent arasında bulunuyor. Türkiye MTA diri fay haritasına göre deprem riski olan ilçeler arasında Eskişehir’in İnönü ilçesi de yer alıyor.

Türkiye’de Kuzey, Doğu ve Batı Anadolu olmak üzere üç büyük fay hattı bulunuyor. Haritaya göre birinci, ikinci ve üçüncü derece riskli iller şöyle;

Birinci derece riskli bölgeler

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İkinci derece riskli bölgeler

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya,  Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum. 

Üçüncü derece riskli bölgeler

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

Haritaya göre deprem riskinin en az olduğu iller arasında ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman bulunuyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.