Milletvekili Süllü’den Bakan Özhaseki’ye: Eskişehir TOKİ hak sahiplerine verilen sözleri yerine getirecek misiniz?

CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, “100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi” kapsamında hak sahibi vatandaşların KDV oranının yüzde 1’den 10’a yükseltilmesi, taksit ödemelerinde sabit ödemenin kaldırılması nedeniyle yaşadıkları mağduriyetleri ve verilen sözlerin tutulmamasının gerekçesini Meclis gündemine taşıdı.

Milletvekili Süllü’den Bakan Özhaseki’ye: Eskişehir TOKİ hak sahiplerine verilen sözleri yerine getirecek misiniz?
18 Ocak 2024 Perşembe 16:40

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, yüzde 10’na çıkarılan KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi ve vaat edildiği üzere sabit taksit ödemesine geri dönülmesi konusunda bir düzeltme veya düzenleme planı bulunup bulunmadığını sordu.

VERİLEN SÖZLERE RAĞMEN ZAM YAPILDI

Süllü, önergesinde, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) 2019 yılında başlattığı “100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi” kapsamında hak sahibi olan, ancak konutlarının dört yıldır teslim edilmediğini, yüzde 1 olan KDV oranının artırıldığını ve sabit ödeme koşulu yok sayılarak maliyet artışlarının taksitlere yansıtılması nedeniyle hak sahiplerinin mağdur edildiklerini ifade etti. Hak sahiplerinin aylardır seslerini yetkililere duyurmaya çalıştıklarını belirten Süllü, proje kapsamında Eskişehir’de 2450 adet konut inşa edileceğinin kararlaştırıldığını, 2450 hak sahibinin belirlenmesi rağmen 2297 adet konut inşa edilerek 153 hak sahibinin ev sahibi olma hayali gerçekleşmediğine dikkat çekti. Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından hak sahiplerine maliyet artışlarının hiçbir şekilde yansıtılmayacağı hakkında vaatler verildiğini kaydeden Süllü, “Verilen sözlere rağmen ve devlet tarafından kira zam oranlarına yüzde 25 sınırı koyulurken TOKİ, ev taksitlerine yüzde 40 zam yapmıştır. Bununla da kalınmamış, başvuru şartlarında yüzde 1 olarak açıkça belirtilen KDV oranı yüzde 10’a çıkartılmıştır. Ayrıca taksitlere altı ayda bir zam yapılacak olmasının da zaten düşük gelir sahibi olan, hayat pahalılığı altında ezilen hak sahiplerini çok zor durumda bırakmıştır” dedi.

YÜZDE 10 YAPILAN KDV ORANI YÜZDE 1’E İNDİRİLECEK Mİ?

Bakan Özhaseki’ye, “100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi” kapsamında Eskişehir’de 2019 yılında başlatılması ve 2021 yılında teslim edilmesi planlanan 2450 konut projesindeki gecikmenin gerekçesini soran Süllü, “KDV oranı sözleşme öncesinde yüzde 1 olarak belirlenmesine karşın, daha sonra yüzde 10’a çıkarılması dar gelirli hak sahiplerine ek mali yük getirmiştir. Yüzde 10’a çıkarılan KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi konusunda bir düzeltme veya düzenleme planı bulunmakta mıdır” diye sordu. Peşinat ödemesinden sonraki taksit ödemelerinin, hak sahiplerine söz verildiği gibi, sabit taksitler halinde ödenmesi için bir düzeltmenin yapılıp yapılmayacağı konusunda açıklama yapılmasını isteyen Süllü, “Eskişehir’deki projede belirtilen toplam konut sayısı ile asil hak sahipleri sayısı arasındaki farkın oluşmasının nedeni nedir? Dört yıl boyunca bekleyen 153 asil hak sahibinin yedeğe bırakılması konusunda Bakanlığınızın görüşü nedir ve oluşan mağduriyetin giderilmesi amacıyla herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?” diye sordu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.