MİLLET BAHÇESİ RANTIN KILIFI OLMUŞ

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Deniz Kılıç, YAKINDA Dergisi için yapımı devam eden Eskişehir Millet Bahçesi'nde yaşananları kaleme aldı.

MİLLET BAHÇESİ RANTIN KILIFI OLMUŞ
20 Temmuz 2019 Cumartesi 11:15

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Deniz Kılıç, YAKINDA Dergisi için yapımı devam eden Eskişehir Millet Bahçesi'nde yaşananları kaleme aldı. 

İşte o yazı: 

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak 2011 yılından beri Eskişehir Atatürk Stadyumunun yeri ile ilgili birçok platformda görüşlerimizi paylaşmış ve mevcut durumu analiz etmiş, çalıştaylar düzenlemiş ve sonuçlarınıkomuoyu ile paylaşmıştır. Eskişehir halkı ve Eskişehirspor’un geleceği noktasında yeni yapılacak stadın mevcut yerine yapılması için bütün teknik altyapıyı İMO olarak hazırlayıp kamuoyuyla paylaştık. Bizim söylemlerimize karşı stadın yeri RANT odaklı çevreler tarafından sürekli abluka altına alınmıştır. Öncesinde bu alan KONUT+TİCARET olarak plan tadilatı yapılmaya çalışılmıştır. İMO ve Eskişehir halkı olarak itirazlarımızı ve kamuoyu baskımızı kullanarak geri adım attırmayı başardık. Ancak rantın bu kadar yüksek olduğu alanı daima rant olarak görecek adımlar atılmaya devam edilmiştir.

Daha sonrasında Türk Dünyası Meydanı olarak tescillenmiş ve bir proje hazırlanmıştır. Hazırlanan proje kamuoyuyla paylaşılmıştır. Paylaşılan ve aylarca Valilikte bulunan makete baktığımızda RANTtan uzaklaşılmamış aksine betonlaşmaya ve ticari yapılaşma oluşturulmuştur. İMO olarak itirazlarımız devam etmiş ve gündemden hiçbir zaman düşürmediğimiz bir mevzu haline gelmiştir. Biliyoruz ki takibimizi bıraktığımız an alanın üzerinde paylaşımlar hemen gerçekleşecektir.

Geçtiğimiz yıllarda Türk Dünyası Başkenti Meydanı olan alan bir anda Millet Bahçesine dönüverdi !!!! Ve büyük bir bahçeye çevrileceği ve tamamen yeşil alan olacağı anlatıldı. Ancak gördüğümüz kadarıyla millet bahçesi projesi Eskişehir halkından ve kamuoyundan saklandı. İMO olarak bir tv programında açıklayana dek. İhaleye çıkılmış ve gün sayılmaktaydı o günlerde. Bizim açıklamalarımızdan sonra bir anda ihale iptal edildi ve şüphe götürür bir şekilde hiçbir ihale kaydı olmadan bir firmaya verildiği anlaşıldı. Rantın paylaşımı nasıl olmalıydı hesabı hiçbir zaman birilerinin gündeminden hiç düşmedi.

Geçen haftalarda gündeme bomba gibi düşün bir hadise yaşandı. Bu alanın özelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İmar Plan Notları hazırlanmış ve yasal mevzuat gereği Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna onay için gönderilmiştir.  Notlarda "vaziyet planına göre ifraz edilebilir veya iskân almaksızın mülkiyetine göre bağımsız bölüm olarak belirlenir" ifadeleri kullanılmıştır. Ayrıca açık, kapalı ve zemin altı, zemin üstü otopark yapılabileceği belirterek bu alanların emsale dâhil olmadığı kaydedilmiştir. Yani otopark, izin verilen yapılaşma alanına dâhil edilmeyecekti.Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bakanlığın yaptığı millet bahçesi plan notlarının yapılaşmayı artıracağını belirterek yeniden değerlendirmesine karar vermiştir.

Bu ne demek oluyordu???

Mevcut arazi üzerinde parselasyon yapılabilir ve her bir parsel kendi içinde Emsal hesabı yapılarak yapılaşmaya açılabilecekti. En baştan beri karşı çıktığımız RANT odaklı çevreler bir kez daha sahneye çıkmıştır. Eskişehir halkının ve Eskişehirspor’un anılarının yaşandığı tarihi bir misyonu taşıyan alanın, gizli odaklar tarafından paylaşılmasına izin vermeyeceğiz ve takibimizi bir an olsun bırakmayacağız. Bu alan Eskişehir halkına ve Eskişehirspor ruhunu yansıtana dek….  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Osman Köroğlu. - 5 yıl önce
Bu alanın bir an önce tamamlanıp işletmesi Eskişehir spora verilmeli, adıda Eskişehir spor halk bahçesi olmalı.