Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen: Esnaf ve sanatkarın emeklilikte eşitsizlik mağduriyeti giderilmelidir

Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen yapılacak yeni düzenleme ile esnaf ve sanatkarın sosyal güvenlikte yaşadığı eşitsizliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen: Esnaf ve sanatkarın emeklilikte eşitsizlik mağduriyeti giderilmelidir
05 Ocak 2023 Perşembe 11:39

EYT ile yaklaşık 2 buçuk milyon çalışan emeklilik hakkına kavuşurken EYT düzenlemesinden beklediklerini bulmadıklarını belirten Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen,”Yapılacak düzenleme ile esnaf ve sanatkarın sosyal güvenlikte yaşadığı eşitsizliği gidererek, emekli olabilmelerinde mağduriyetleri ortadan kaldırılmalıdır” dedi. Esnafın emekliliğihak edebilmesi için 9 bin gün prim ödemek zorunda olduğunu hatırlatan Bilen açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Toplumda en çok çalışan kesim olan esnaf ve sanatkarlarımız, sabahın seherinden gecenin geç saatlerine kadar işinin başında durup risk alıyor, katma değer üretiyor, yanında çalıştırdığı işçilerle

birlikte istihdama katkı sağlıyor. Ancak esnafın yanında çalışan işçi 7 bin 200 prim gününden emekli olurken, esnafımız 9 bin günü doldurmak zorunda. En fazla primi ödeyen esnafımız olurken, en düşük

emekli maaşı almaktadır. Esnafımızın aldığı emeklilik maaşında da düzenlemeye gidilmeli. 1479 sayılı yasada prim ödeme gün sayısı kadınlarda 5 bin, erkeklerde ise 5400’gun idi.

"Norm birliği "ile Sosyal Güvenliğin tamamı aynı şemsiye altında toplanmasına rağmen esnafımızın prim gün sayısı düşürülmedi.1800 gün daha fazla prim öderken, emeklilik borçlanmasında da bir o

kadar fazladan borçlanmak zorunda kalıyor. 2000 yılı öncesinde işyeri açan birçok esnafa vergi dairesine ya da esnaf odasına kayıt olup Bağ-Kur'a kayıt zorunluluğu yoktu, isteğe bağlı oluyordu, geçmişteki vergi ve Oda kayıtlarını olmasına rağmen emeklilikte borçlanma mağduriyetleri devam etmektedir. Yeni EYT düzenlemesinde esnaf ve sanatkarlarımızın mağduriyetleri hakkaniyetli bir şekilde mutlaka çözümlenmelidir.

“ESNAF VE SANATKARIMIZIN TALEPLERİ MUTLAKA DEĞERLENDİRMEYE ALINMALI”

Esnafın mağduriyeti ilgili Komisyonlarda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme alınmadan önce, sektör temsilcilerinin taleplerini bir daha gözden geçirilerek, değerlendirilmelerini beklemekteyiz.

Esnafımızın istihdama ve ekonomiye katkıları göz önünde bulundurularak, sosyal devlet ilkesi gereği "norm birliği eşitliği" den istifade etmesi sağlanmalıdır. Esnafımızın bugüne kadar kaybettiği haklarının EYT düzenlemesi kapsamındaki çalışmaların içine alınarak hakkaniyetle bağdaşır şekilde çözülmesini talep ediyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.