Kıraç Group, geliştirdiği orman gözetleme İHA’sıyla yangınlarda görev almaya hazır

Kıraç Group’un savunma ve teknoloji alanında faaliyet gösteren iştiraki Kıraç HTS, yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği ve “Toragay” adını verdiğini insansız hava aracı ile Türkiye’nin pek çok ilinde devam eden orman yangınlarında gönüllü olarak keşif ve gözetleme görevi almaya hazır. Dünya gazetesi’nde yer alan habere göre Erken yangın ihbarında etkin olarak kullanılabilecek olan Toragay, 80 metre ila 2000 bin metre arasındaki yüksekliklerde verimli bir şekilde çalışabiliyor.

Kıraç Group, geliştirdiği orman gözetleme İHA’sıyla yangınlarda görev almaya hazır
05 Ağustos 2021 Perşembe 12:33

Kıraç Group Yönetim Kurulu Üyesi Can Kıraç, geçen yıl aralık ayında faaliyete geçirdikleri Kıraç Havacılık Teknoloji ve Savunma A.Ş. (HTS) ile askeri ve sivil alanda kullanılabilecek 6 farklı insansız hava aracı projesi üzerine çalışma yürüttüklerini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı için çalışmaları devam eden dikey iniş kalkışlı (VTOL) insansız hava aracının, orman alanlarını ve kıyı bölgelerini gözetleyen otonom bir araç olduğunu aktaran Kıraç, “Toragay adını verdiğimiz İHA’mızın etkin kullanım yüksekliği 80 metre ila 2000 bin metre arasındadır. Bu sayede orta ve yüksek irtifa İHA’larının yapamadığı kadar yakın gözetleme yapabilmektedir. Bunun yanında hafif, kolay kullanılabilir ve mobil bir üründür. Bir taşıma çantası ile rahatlıkla kullanılacağı alana götürülebilir ve gerekirse tek bir personel ile kullanılabilir. Kanat genişliği 3.2 metre ve uzunluğu 1.9 metre olmasından dolayı yaklaşık 7 metrekare bir alandan dik olarak kalkış yapabilir ve piste ihtiyaç duymaz. En önemli özelliklerinden biri tamamen bataryalı olması ve elektrik motoruyla çalışmasıdır.  Bu sayede de orman bölgesinde olası bir düşme ihtimaline karşı, sıvı yakıtlı İHA’lara kıyasla yangın çıkarma olasılığının çok düşük bir ihtimaldir. Küçük yapısı ve elektrik motorları kullanması ses ve görüntü izinin çok düşük olmasını sağlıyor. Böylece normal şartlarda orman üzeri uçuşlarda yaban hayvanlarını rahatsız etmeyeceği gibi olası bir kaçakçılık ya da kundakçılık olaylarını da fark edilmeden izleyebilmektedir” diye konuştu.

Geniş bir kullanım alanına sahip

Can Kıraç, kendi öz kaynakları ile geliştirdikleri Toragay’ın, orman sahalarının ve tarım alanlarının kontörlünün yanı sıra erken yangın ihbarı, gündüz ve gece keşif, gözetleme ve hedef tespiti, askeri ve sivil koordinat belirleme, aktif olarak sabit ve mobil hedefleri takip ve izleme, atış kontrol, ileri gözetleme ve hasar tespiti, kıyı ve sınır kontrolü, arama ve kurtarma faaliyetleri, kaçakçılık ve narkotik suçlarla mücadele, kara ve demiryolu güzergahlarında yol emniyeti, karakol, tesis, üs bölgesi, şantiye gibi yerlerin uzaktan çevre emniyetinin sağlanması ile konvoyların havadan güvenliği, petrol ve enerji nakil hatlarının kontrolü, trafik denetimi, doğal afetlerde durum ve altyapı durum hasar tespiti ile havadan yardım malzemesi ulaştırma, yaban hayatın izlenmesi ile tapu kadastro, haritalama ve şehir planlamasında etkin bir şekilde kullanılabileceğini ifade etti.

Tarımsal ilaçta yüzde 40’lık drone tasarrufu

Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak zirai ilaçlama alanında hizmet vermek amacıyla geliştirdikleri zirai ilaçlama dronlarının deneme süreçlerini bitirerek, Ar-Ge faaliyetlerini tamamladığını ifade eden Kıraç, insansız hava araçları ile tarımda verimliliği artırmayı ve maliyetleri düşürmeyi hedeflediklerini belirtti.  “Tarımsal İHA’larımız sahip olduğu ileri teknoloji kamera ve cihazlarla birlikte ekili alanlardaki hastalığı, haşereyi, sulamayı ve gübre durumunu doğru ve sağlıklı bir şekilde izleyerek, durum tespiti yapabilecek” diyen Kıraç, bu sayede ilaçlamada yüzde 30 ila 40 arasında,  su da ise yüzde 90’a yakın tasarruf sağlanabileceğini vurguladı. 

İDEF’te yeni ürününü görücüye çıkaracak

Öte yandan, Kıraç HTS’nin kısa sürede savunma alanında yer almak ve işbirliğini yasal zemine oturabilmek amacıyla Milli Savunma Bakanlığı’nın istekleri gereği tesis güvenlik belgesi ve diğer girişimlerde bulunduğunu söyleyen Can Kıraç, askeriyede kullanılması için geliştirdikleri 8 motorlu quadcopter’ın ise IDEF 2021 Savunma Fuar’ında görücüye çıkacağını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.