İYİ Parti’den Bakan Selçuk’un o sözlerine tepki

İYİ Parti Eğitim Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Remzi Sarıkaş Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “eğitimde asıl yük öğretmen maaşı ile ilgilidir. Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor. … Yani asıl yük kira varsa kirada ve öğretmen maaşındadır. Geri kalan yük vergi yüküdür ve elektrik, su parasıdır.” sözlerinin öğretmenleri rencide ettiğini belirterek, “Yatırımlara fırsat kalmamasının nedeni olarak öğretmen maaşlarının, kiraların, vergilerin, elektrik ve su paralarının gösterilmesi “malumun ilanı” olduğu gibi “iflas etmiş Milli Eğitim Politikalarının”da itirafıdır” dedi.

İYİ Parti’den Bakan Selçuk’un o sözlerine tepki
31 Ağustos 2020 Pazartesi 13:59

Sarıkaş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un; “eğitimde asıl yük öğretmen maaşı ile ilgilidir. Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor. … Yani asıl yük kira varsa kirada ve öğretmen maaşındadır. Geri kalan yük vergi yüküdür ve elektrik, su parasıdır.” şeklindeki beyanatı öğretmenlik mesleğinin toplum açısından taşıdığı önemin Milli Eğitim Bakanı tarafından ne ölçüde anlaşıldığının çok üzücü göstergesidir. Milli Eğitim Bakanı’nın bu açıklaması, öğretmen camiasını da oldukça rencide etmiştir.

Yatırımlara fırsat kalmamasının nedeni olarak öğretmen maaşlarının, kiraların, vergilerin, elektrik ve su paralarının gösterilmesi “malumun ilanı” olduğu gibi “iflas etmiş Milli Eğitim Politikalarının”da itirafıdır. Yandaşa kazandırmak amacıyla yapılan bina ve araç kiralamaları, yüksek gelen elektrik, su faturaları ve her yıl daha da artırılan vergiler elbette ki yatırımların önünde bir engeldir. Peki bu çarpıklığı düzeltmekle mükellef olanların şikayet etmesi bir acizlik değil midir?

                Öğretmen maaşlarının yatırımların önünde bir engel  olduğundan şikayet eden Milli Eğitim Bakanı sayın Ziya Selçuk’un OECD Ülkelerinde öğretmenlere verilen maaşlardan bihaber olduğu düşünülemez.

     OECD verilerine göre (2017 yılında açıklanan 2015 istatistik bilgisi) devlet kurumlarında kariyerinin başındaki bir ilkokul öğretmeninin –ABD Doları olarak- yıllık kazancı Satın alma gücü Paritesine (SAGP) göre ilk onda sırasıyla; Lüksemburg, İsviçre, Almanya, Danimarka, ABD, Norveç, Avustralya, Kanada, İspanya ve Hollanda vardır. Türkiye bu kategoride 21. Sırada yer almaktadır.OECD ülkeleri ortalaması 30.838 dolardır. Türkiye 27.285 dolarla bu rakamın gerisindedir.

    Ortaokullarda; Devlet Kurumlarında kariyerinin başındaki bir ortaokul öğretmeninin yıllık kazancı sıralamasında Türkiye 21.sırada, Liselerde ise,devlet kurumlarında kariyerinin başındaki bir lise öğretmeninin yıllık kazancı sıralamasında Türkiye 23. sırada yer almaktadır.

                Eğitim kalitesi ile ilgili önemli kriterlerden biri eğitime ayrılan bütçe ve öğrenci başına yapılan harcamalardır. OECD Ülkeleri arasında, ilkokuldan yükseköğretime kadar öğrenci başına ortalama harcanan miktarın kişi başı gayrisafi yurt içi hasılaya oranı %29 iken bu oarn Ülkemizde %16 civarındadır. Bu oran ile Ülkemiz 34 üncü sırada yer almaktadır.

                Ülkemizin, öğrenci başına yapılan eğitim harcaması sıralamasındaki yeri de korkunçtur. Bu sıralamada da Ülkemiz 33 üncü sıradadır.

                Bu istatistikler, Ülkemizin PİSA sıralamasında neden son sıralarda yer aldığını da açıklamaktadır.Yatırım yapmazsanız, eğitimin süper ligine çıkamazsınız. Alt liglerden ise bilim, teknoloji, kalkınma çıkaramazsınız.

                Yatırım yapamamanın nedeni, öğretmen maaşları değil, yetersiz Milli Eğitim bütçesidir.

Yatırım bütçesinin yokluğunun nedenlerinden bazılarını Sayın Bakana işaret ediyoruz.

•             Yap-işlet-devret modeli ve inanılmaz rakamlarla yandaşa yaptırılan yollar, köprüler, tüneller, hastaneler vasıtasıyla hazineden ödenen paralar,

•             İstanbul Kanalı, Kütahya Havaalanı gibi getirisi olmayan projeler,

•             Özelleştirmelerden elde edilen paraların, üretime aktarılmayıp israf edilmesi,

•             Sekiz Bakanlıktan-İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, AB Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı- daha geniş bütçesi olan Diyanet Başkanlığı’na ayrılan bütçe,

•             50 milyar dolardan fazla harcama yapılan Suriyeli mülteciler,

•             2002 yılında iktidara gelirken “yoksulluk-yolsuzluk-yasaklar” vaadinin yerine getirilmemesi, bozulan adalet sistemi, kan kaybeden demokrasi,

•             Damadın yönetemediği ekonomi nedeniyle yatırım bütçelerine kaynak yaratamıyorsunuz.

                Sayın Milli Eğitim Bakanı Selçuk’u yakınmak yerine, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin OECD Ülkelerinin ilk 10 sırasında yer alan Ülkeler seviyesine çıkarılması için mücadele etmeye,  öğretmenlerimizin gönlünü alacak bir açıklama yapmaya ve eğitim camiasından özür dilemeye davet ediyoruz.

                                                                                              Remzi SARIKAŞ

İYİ Parti Eğitm Politikalarından Sorumlu

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.