İYİ PARTİ SİVRİHİSAR İÇİN SEFERBER OLDU

Sivrihisar’ın Kaymaz Mahallesi’nde yapılması planlanan ikinci siyanür havuzuna itiraz eden İYİ Parti Eskişehir İl Teşkilatı, tam kadro Kaymaz’a gitti. Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş yaptığı açıklamada ÇED raporunun gerçekle aykırı bir şekilde onaylandığını belirterek, “Verilen CED raporuyla, Kaymaz’da yaşayan hemşerilerimizin ve diğer canlıların yaşam hakları hiçe sayılmış, Altın İşletmecisi şirketin çıkarları korunmuştur” dedi.

İYİ PARTİ SİVRİHİSAR İÇİN SEFERBER OLDU
02 Haziran 2020 Salı 13:22

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş , Tepebaşı İlçe Başkanı İsmail Türk, Odunpazarı İlçe Başkan Vekili Hilmiye Değirmemci Sarıcakaya İlçe Başkanı Ersin Nalbant, Seyitgazi İlçe Başkanı Recep Kılıçaslan, Mahmudiye İlçe Başkanı Özay Yiğit, Çifteler İlçe Başkan Vekili İsmail Gürcan, İl Gençlik Kolları Başkanı Av. Levent Bayraktar il ve ilçe yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile Sivrihisar İlçe Başkanı Sayın Recep Toptaş Kaymaz’a giderek siyanür havuzu ile ilgili itirazlarını dile getirdiler. Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

            Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından, Sivrihisar ilçesi Kaymaz mahallemizde; yaşam alanlarının hemen yanına, Kaymaz Mahallesi’ne 1,2 km, 1.derecede arkeolojik ve doğal sit alanı olan Karakaya Tırmanış Bahçesi’ne 2,8 km mesafede yapılması planlanan 1.750.000 metreküp hacme sahip açık siyanürlü atık barajı CED raporu ne yazık ki gerçeklere aykırı  inceleme ve değerlendirme sonucu onaylanmıştır.

Onayın ardından, yangından mal kaçırırcasına 40 hektarlık mera alanı tellerle çevrilmiştir.

Yaşam hakkı kutsaldır. Hiçbir kar ve kazanç, yaşamın önünde değildir.

Ancak verilen CED raporuyla, Kaymaz’da yaşayan hemşerilerimizin ve diğer canlıların yaşam hakları hiçe sayılmış, Altın İşletmecisi şirketin çıkarları korunmuştur.

            Bölge halkı olarak siyanürlü atık barajının yapılmasını istemiyoruz. Çünkü

  • Altın madeni ayıklanırken siyanür ile birlikte kurşun, kadmiyum, çinko, bakır ve cıva gibi zehirli ağır metaller toprağa karışacak ve geri dönüşü olmayan çevre felaketleri doğacaktır.
  • 40 hektar mera alanı yok olacaktır. Bölgenin geçim kaynaklarından olan hayvancılık büyük zarar görecektir.
  • İçme ve kullanma suları kaynakları ve rezervleri tehlikeye girecektir.
  • Bölgede meşhur olan Kaymaz fasulyesi atık maddelerden dolayı özelliğini kaybederek yok olacaktır.
  • Toprağa karışan siyanür, tarımsal alanlara ve bölgede yetişen tüm bitkilere yayılarak zehirli gıda üremesine ve dolaylı olarak insanlara geçerek ciddi boyutta kanserli ölümlere neden olacaktır.
  • Birinci derecede arkeolojik ve doğal sit alanı Karakaya Tırmanış Bahçesi’ne bu derece yakın olan bu proje doğa tahribatını artıracak ve turizmi de etkileyecektir.
  • Bu bölgede kayalık alanlarda yaşamını sürdüren ötücü kuşlardan kaya serçesi, kaya güvercini, kuzgun, ardıç, tarla kuşu, saka, keklik, florya; yırtıcı kuşlardan şahin, gökdoğan, kerknez, akbaba türlerinin zehirlenerek yok olmasına sebep olacaktır.
  • Kaymaz mahallemizden diri fay hattı geçtiği için olası bir depremde bu barajlarda taşma, çökme ve yarılma ihtimali çok yüksek olduğundan böyle bir durumda çevre felaketlerine sebep olacaktır.

Var Olan Zararlar, Acı Geleceğin Habercisidir.

Bu maden kurulduğu günden beri bölgedeki meyve ağaçları kurumakta, hayvanlar zehirlenip ölmekte ve son zamanlarda kanser kaynaklı insan ölümleri artmaktadır. Bölgenin geçim kaynağı olan tahıl ürünleri de bu madenden etkilenmekte ve rekolte günden güne düşmekte, bu durum bölge çiftçisini derinden etkilemektedir.

Yeni kurulacak havuz ile bu zararların katlanarak artacağı kuşkusuzdur.

Tüm bu gerçeklerle oluşacak çevre kirliliği mahallemizi, ilçemizi ve hatta ilimizdeki yaşamı ve geleceğimizi tehdit etmektedir. Bunun için bölge halkı olarak bu siyanürlü açık havuzun yapılmasına karşıyız ve itiraz ediyoruz.

Unutulmamalıdır ki hiçbir maden insan sağlığından ve çevremizden daha değerli değildir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.