İSİG: Haziranda en az 188 işçi can verdi

Son olarak Sakarya’da bir fabrikanın patlaması bir kez daha işçi cinayetlerini gündeme getirdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre haziran ayında en az 188 işçi cinayeti yaşandı. Raporda Sakarya’da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama ‘işçi katliamına davetiye’ olarak değerlendirildi.

İSİG: Haziranda en az 188 işçi can verdi
09 Temmuz 2020 Perşembe 14:50

Raporda aylara göre dağılıma bakıldığında ocakta en az 114, şubatta en az 133, martta en az 113, nisanda en az 221, mayıs ayında en az 165 iş cinayeti kaydedildi. Bu yılın ilk yarısında iş cinayetlerinde en az 934 işçi yaşamını yitirdi.

Sekiz çocuk işçi

Haziranda hayatını kaybeden 188 işçinin 147’si ücretli (işçi ve memur), 41’i ise kendi nam ve hesabına (çiftçi ve esnaf) çalışıyordu.

Yaşamını yitirenlerin dördü kadın, 184 erkek işçiyken, sekiz de çocuk işçi can verdi. Altı sığınmacı işçi

Bu ayki iş cinayetlerinde sekiz sığınmacı işçi yaşamını kaybetti. Bunlardan altısı Afganistanlı, biri Suriyeli, biri de Türkmenistanlı.

Can kaypları en fazla tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, gıda, tekstil, ağaç ve enerji işkollarında gözlendi. lüm nedenleri sıralamasında da en başta trafik/servis kazası gelidi. Sonrasında ise sırasıyla ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, şiddet, Covid-19 ve elektrik çarpması yer aldı.

İstanbul ilk sırada

15 işçinin hayatını kaybettiği İstanbul, iş cinayetlerinde ilk sırada yer alırken İstanbul’u 11 can kaybıyla Konya, sekiz can kaybıyla Sivas, yedi can kaybıyla Aydın, Gaziantep ve Kocaeli takip etti.

Sakarya’da işçi katliamı

Sakarya’nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm alan üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz’da patlama olmuştu.

Yedi işçinin yaşamını yitirdiği ve 128 işçinin yaralandığı patlamada sorumlu müdür A.A., iş güvenliği uzmanı A.B., ustabaşı E.Ö. ile H.A.V ve fabrikanın sahibi Yaşar Coşkun tutuklanmıştı.

Fabrika sahibi kendi hariç herkesi sorumlu tutmuş, “Kontrol ve sorumluluk bende değil. Yaklaşık üç-dört yıldır fabrikaya nadiren gelirim” demişti.

’13 yılda sekiz patlama’

İSİG’in raporunda olaya ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Coşkunlar bir aile şirketi ve birden fazla benzer isimli şirket bulunuyor. Bu şirketlerde tespit edebildiğimiz kadarıyla son 13 yılda sekiz patlama yaşandı, beş işçi hayatını kaybetti ve yaklaşık 100 işçi de yaralandı.”

(DİKEN)

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.