İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'NDAN 64. YIL KUTLAMASI

19 Aralık 1954’te kurulan ve bu yıl kuruluşunun 64. Yılını kutlayan İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi kuruluş yıldönümü nedeniyle 14-22 Aralık tarihleri arasında “Mühendislik Haftası” temasıyla bir dizi bilimsel ve sosyal etkinlik gerçekleştirdi.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'NDAN 64. YIL KUTLAMASI
26 Aralık 2018 Çarşamba 12:17

Mühendislik Haftası etkinliklerinin ilk günü ODTÜ Öğretim Üyesi Dr. Erhan Karaesmen'in katılımlarıyla "Türk Yapı Tarihinin Gelişimi ve Mimar Sinan Ustanın Yeri " semineri ile başladı ve Şube binasında Yüksek İnşaat Mühendisi Günberk Demirkaya Çalışma Salonunu’nun açılışı ve kokteyli ile devam etti.

17 Aralık 2018 tarihinde ODTÜ Dr.Öğr.ÜyesiNejanHuvaj Sarıhan’ın Zemin Etütlerinde Sıkça Yapılan Hatalar ve TBDY(2018)de Zemin Etütleri konulu seminer, aynı günün akşamı Leonardo da Vinci Köprü Yarışması gerçekleştirildi.

18 Aralık 2018 tarihinde İTÜ’den Dr.Öğr.Üyesi Cüneyt Vatansever’in Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapımına Dair Esaslar konulu semineri ve akşamında Geleneksel Tavla Turnuvası yapıldı.

19 Aralık 2018 tarihinde Yük.İnş.Müh. Cem Özer’in Yapı mühendisliğinde Şehir Efsaneleri konulu semineri ve sonrasında Satranç Turnuvası gerçekleştirildi.

20 Aralık 2018 tarihinde Geleneksel Bowling Turnuvası yapıldı.

21 Aralık 2018 tarihinde ODTÜ’den Prof. Dr. Erdem Canbay’ın TBDY (2018) ve Betonarme Tasarım İlkeleri semineri yapıldı.

22 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirilen “Geleneksel Oda Yemeği ve Plaket Töreni” ile Mühendislik Haftası son buldu. Eskişehir milletvekilleri Utku Çakırözer,.Jale Nur Süllü ve Arslan Kabukçuoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Çifteler Belediye Başkanı. Metin Özen, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, ESOGÜ İnsaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mizan Doğan, İnşaat Mühendisleri Odası Sayman Üyesi Bülent Erkul, İnşaat Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi Fercan Yavuz, İnşaat Mühendisleri Odası Onur Kurulu Yedek Üyesi Rıza Arslanbay, İnşaat Mühendisleri Odası Denetleme Kurulu Üyesi İnci Şensarı Şentuna, İnşaat Mühendisleri Odası Danışma Kurulu Üyesi Müberra Çetinkaya, TMMOB’ye bağlı Odaların Başkan ve Yöneticilerinin katıldığı gecede meslekte25, 40 ve 50 yılını dolduran üyeler plaketlerini alırken, odanın kuruluşunun 64.yılı geceye katılan tüm üyeler ile birlikte coşkuyla kutlandı.


Hafta boyunca düzenlenen seminerlerle İnşaat Mühendisleri teknik bilgilerini tazelerken, yarışma ve turnuvalarda eğlenceli vakit geçirdiler. Mühendislik haftası etkinliğine yaklaşık 400 inşaat mühendisi ve inşaat mühendisliği öğrencisi katıldı.

Şube Başkanı Deniz Kılıç: Olağanüstü günler yaşıyoruz

Plaket töreni öncesinde konuşan İMO Eskişehir Şube Başkanı deniz Kılıç şunları söyledi:

İnşaat Mühendisleri Odamızın 64. Kuruluş yıl dönümüne hoş geldiniz. Hepinizi İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu ve şahsım adına saygı, sevgi ve dostlukla selamlıyorum.

Yıllardır olağanüstü günler yaşadık ve halen yaşamaktayız. Günümüzde toplumumuz üzerinde dayatmalar, haksızlıklar, zorlamalar, adaletsizlikler ve tarifi imkânsız uygulamalara şahit olduk. Demokrasi ve özgürlük için yapmış olduğumuz bütün söylemlerin karşısında, baskı ve engellemeler ile karşı karşıya bırakıldık. Mevcut iktidarın ayakta kalmak için yapmış olduğu kutuplaştırma ve ötekileştirme politikalarına karşı, Parlamenter Demokrasiyi, Cumhuriyetin kazanımlarını, laikliği vazgeçilmez olarak gören, toplumsal bakış açısına sahip, her siyasi anlayıştan değerli meslektaşlarım ile bu gecede bir kez daha gür bir sesle söylüyoruz ‘’BİRİZ VE BERABERİZ’’.

“Bu bütçede insan yok”

TBMM’de görüşülen bütçe ile ilgili olarak da konuşan Kılıç, “Şu anda TBMM’de bütçe görüşmeleri yapılıyor. Katrilyonlar, milyonlar, yatırımlar, paralar, oranlar, kıyaslamalar hepsi konuşuluyor ama bu bütçede insan yok, vicdan yok, insanımızda mutluluk yok, derde derman yok. Bu ülkede naylon çadırda yatan ve yanarak ölen inşaat emekçilerini, ekonomik krizden dolayı işsiz kalan mühendis ve mimarları, batan müteahhitler yüzünden mağdur olan vatandaşı dile getirecek mecra yok. Ancak bu ülkede kendi insanına vicdanlı davranmayıp başka ülke vatandaşlarına çıkar gözyaşı döken anlayış var. Bütün bunlara rağmen, geleceğe dair umudumuzu yeşerten, bu şehrin sokaklarında sopalarla dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmazların Yürekli ve yiğit duruşları var. Şerefi ve vatanı için hayatına son veren Ali Tatarların ışıkları var” dedi.

“Şehrimizin kömürlü termik santralle mahvedilmesine asla izin vermeyeceğiz”

Alpu ovasında yapınan kömürlü terlik santralin şehre ciddi zararlar vereceğini belirten Kılıç, “Dünya ve ülke sorunlarımız dışında, şehrimizin gün geçtikçe kronikleşen sorunlarından biri olan Eskişehir Tepebaşı Bölgesi Alpu Ovamıza Kömürlü Termik Santral yapımı planlanmaktadır. Alpu ovamız, 12 Aralık 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile 21 Ocak 2017 tarihinde Büyük Ova Koruma Alanı olarak Resmî Gazetede tescillenmiştir.

Buna karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bölgemizde kömür rezervlerinin bulunduğu ve elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla Alpu Ovamıza Kömürlü Termik Santral yapımı için onay vermekte ve tarım arazilerinin yok olmasına aracı olmaktadır.

Alpu Ovamızda tarım dışında dünyanın en kaliteli ve şehrimizin simgesi olan lületaşı ocakları bulunmaktadır. Yapılması planlanan Kömürlü Termik Santral ile tarımın dışında lületaşı da yok olma tehlikesi altındadır.

Yapılan araştırmalar sonucunda Kömürlü Termik Santrallerin bulunduğu bölgelerde hava kirliliğinin beraberinde de kanser vakalarının arttığı bilimsel verilerle ortaya konulmaktadır.

Santralin soğutma suyunun yeraltından ve Gökçekaya barajından sağlanacağı söylenmektedir. Gökçekaya barajının termik santralden daha düşük kotta olması ve mesafenin çok uzak olması sebebiyle ekonomiklik noktasında da şüphe uyandırmaktadır.

Sonuç olarak Kömürlü Termik Santrallerin doğaya, habitata, yeraltı oluşumlarına, insan sağlığına olumsuz etkileri olacağı aşikardır. Alternatif yenilebilir enerji kaynakları kullanılması daha doğru olacağı bilimsel verilerle TMMOB tarafından ortaya konulmuştur.

Eskişehir halkı ve gelecek nesillerimizin yaşam hakkı noktasında İMO olarak mücadelemizi ısrarla sürdürmeye devam edeceğiz.

Yaşanabilir şehirler arasında Dünyada üst sıralarda ve örnek alınan kentimizin yapılması planlanan kömürlü termik santralle mahvedilmesine asla izin vermeyeceğiz. Güzel Eskişehir’imizi kaderiyle başbaşa bırakmayacağız” diye konuştu.

Stat yerinde kalmalıydı

Eskişehir Atatürk Stadının taşınması ile ilgili olarak görüşlerini de sunan Kılıç, “Kamuoyunun aydınlatılması gereken noktalardan biri de Atatürk Stadının eski yerinin nasıl bir mücadele ile bugünkü haline geldiğidir. Eski stadın yerinde kalması, daha yüksek kapasiteli olarak dünya standartlarında mevcut alana yapılması, insanların her alternatif ile kolayca ulaşmasının doğru olacağı İMO tarafından bilimsel olarak kanıtlandı.

          Bu konuda İMO, önünde kent meydanı olan, maç günleri dışında pek çok sosyal etkinliğin yapılacağı, 365 gün halk tarafından kullanılacak stadyum projesi geliştirdi.

Hiçbir alt yapı gerektirmeyen bu seçeneğin çok ekonomik olacağı da ispatlandı. Ancak şu an şehirde yaşamayan zamanın bürokratları ve yöneticileri, tüm bilimsel gerçeklere rağmen 70 milyon dolar harcayarak, senenin yirmi günü kullanabildiğimiz, ulaşırken zorlandığımız bugünkü stadı inşa ettiler. Aynı yöneticiler mevcut stadyum alanını da konut + ticaret fonksiyonlu olarak yapılaşmaya açmak için TOKİ’ye devir etmek istediler. Bu durumu öğrendiği andan itibaren duruma müdahil olan ve kamuoyu yaratan İMO’ nın çabaları sayesinde Atatürk Stadyumunun yerinde yoğun ve plansız yapılaşma önlenmiştir. Kent belleğinin yok olması açısından stadyumun yerinde dönüşmemesi içimize sinmese de bugün gelinen durumu kötünün iyisi olarak değerlendiriyor ve bu alanda yapılacakları yakından takip ediyoruz.

İMO, yıllardır, dönüşen kamusal alanların, dönüşüm sonrası da kamu yararına fonksiyon yüklenmesini savunur ve bunun için mücadele eder. Şeker Fabrikasının tarlalarının, Kent Park’a dönüşmesinde de, tren yolunun yer altına alınmasında da bu görüş doğrultusunda hareket edilerek müdahil olunmuş ve sonuçta hep toplum kazanmıştır. Bundan dolayı da gururluyuz. Önümüzdeki seçimleri kim kazanırsa kazansın, yapılacakları ve kentimizi aynı anlayışla izleyip, toplum yararına müdahalelerde bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın “ dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.