II. Abdülhamid’in Tarihe Damga Vurmuş Özellikleri

Sultan Abdülhamid’in okumaya ve edebiyata olan tutkusu saltanatı boyunca dikkat çeken detaylardan birisi.

II. Abdülhamid’in Tarihe Damga Vurmuş Özellikleri
07 Ocak 2021 Perşembe 11:43

1876 yılında tahta çıkmasıyla beraber tarihin önemli isimleri arasına yerleşen II. Abdülhamid, hayatı ve yaptıklarıyla ön plana çıkıyor. Hem kişisel alanında hem de devlet kapsamında gerçekleştirdiği faaliyetler onun zekasının örneklerini ortaya seriyor. 33 yıl süren hükümdarlık döneminde pek çok yeniliğe imza atarken devletin ilerlemesine katkı sağlayan özellikleri ile dikkat çekiyor. Yapımcı Yusuf Esenkal imzası taşıyan Payitaht Abdülhamid dizisinde de sık sık vurgulanan ve II. Abdülhamid’in tarihe damga vuran özelliklerinden bazıları;

Kitap Koleksiyonuna Sahip Olması

Kitap Koleksiyonuna Sahip Olması

Sultan Abdülhamid’in okumaya ve edebiyata olan tutkusu saltanatı boyunca dikkat çeken detaylardan birisi. Sık sık kitap okumaya ayırdığı vakitlerinde özellikle dedektiflik konusunda hazırlananları yakından takip etmiştir. Tam bir Sherlock Holmes hayranı olan Abdülhamid, kitap koleksiyonuna binlerce kitap eklemiştir. Dedektiflik üzerine yazılan kitapları tercüme ettirmesi de bu noktada dikkat çekiyor. Aynı zamanda Yıldız Sarayı’na da çok geniş bir kapsama sahip olan kütüphane kurmuştur. Es Film tarafından seyirciye sunulan Payitaht Abdülhamid dizisinde de kütüphanede geçen sahneleri görebilirsiniz.

Müziğe Önem Vermesi

Müziğe Önem Vermesi

Sultan Abdülhamid’in önem verdiği pek çok sanat dalı mevcut. Bunlardan biri olan müzik konusunda büyük bir hassasiyete sahip. Özellikle opera dinlemeye ve sarayda müzik dinletileri düzenlemeye özen gösterir. Saraya davet edilen önemli müzisyenler tarafından sergilenen performansları büyük bir dikkatle dinlemiştir. Çocuklarının herhangi bir müzik aleti çalması için onları sürekli olarak teşvik eder. Bazı çocuklarına özel olarak ders verdiği de bilinen Abdülhamid’in bu özelliği, ES Film tarafından hazırlanan yapımda da müzik tutkusunun örneklerine sık sık yer veriliyor.

Hafiye Teşkilat’ını Kurması

Meclisi kapattıktan sonra çok büyük bir kapsama sahip olan istihbarat teşkilatını kuran II. Abdülhamid, önemli hafiyeleri bir araya getirir. Darbe ya da isyan gibi ayaklanmaların önlenmesi için çalışan hafiyeler, halk içinden de bilgi toplar. Bu kişiler aynı zamanda Jurnalci olarak da biliniyor. Sultanın bu hareketiyle ilgili örnekleri Yapımcı Yusuf Esenkal tarafından hayata geçirilen projede de sık sık görebilirsiniz.

Eğitime Önem Vermesi

Eğitime Önem Vermesi

Sultan II. Abdülhamid, eğitim konusunda da büyük bir özveriye sahiptir. Hem saray içinde bulunanların hem de halkın eğitilmesi için dikkat çeken olaylara imza atmıştır. Erkekler kadar kadınların da okuması ve öğrenmesi gerektiğini düşünen padişah, açılan kız okullarının sayısını artırarak geliştirmeye devam etmiştir. Önceki padişahlar tarafından kurulan okullar ise geliştirilmiştir. Abdülhamid tarafından Çin’in başkenti Pekin’de kurulan Hamidiye Üniversitesi’de bu durumun en iyi örneklerinden biri.

Yapımcı Yusuf Esenkal bu projede Türkiye’nin hatta Dünya’nın en iyi tarih profesörlerinden ve yazarlarından destek alarak oldukça önemli bir projeye imza attıklarının farkında olduklarını ifade etmesi de projeye olan güveni ve gösterilen hassasiyeti gözler önüne sermektedir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.