Hüseyin Yurtman: Soma’nın sorumluları hala hesap vermedi

"Cumhuriyet tarihinin en büyük maden faciası" olarak kayıtlara geçen olayın beşinci yılında, Eğitim İş Eskişehir Şubesi Başkanı Hüseyin Yurtman açıklamada bulunarak, “Yaşananlar göstermektedir ki, emperyalist güçlerin ve küresel sermayenin milliyeti, dini, imanı olmadığı gibi vicdanı da yoktur” dedi.

Hüseyin Yurtman: Soma’nın sorumluları hala hesap vermedi
13 Mayıs 2019 Pazartesi 12:18

Facianın beşinci yılında sorumluların hesap vermediğini belirten Yurtman şöyle konuştu: Soma’da 301 madencinin katledildiği faciadan bugüne tam beş yıl geçti. Cinayetten farksız olan ancak AKP iktidarının “kaza” diyerek normalleştirmeye çalıştığı katliamı unutmadık unutmayacağız!

                Geçen beş yılda değişen pek bir şey yok. Sorumlular, hesap vermek bir yana iktidar ve “ölüm madencinin fıtratında var” diyen dönemin Başbakan’ı tarafından korundu. Hakkında “taksirle öldürme” suçundan 15 yıl hapis cezası verilen maden patronu için tahliye kararı verildi, yeniden maden işletmesinin yolu açıldı. Yani her şey aynı düzende devam ediyor.

                AKP iktidarında Türkiye’de iş kazalarına bağlı işçi ölümlerinin artması, Soma ve Ermenek’te yaşananlar bir tesadüf değildir. Özelleştirmeler yoluyla işçilerin yedeklendiği, işsiz yığınlar yoluyla çalışanların tehdit edildiği bir dönemden geçiyoruz. İşçiler taşeronlaştırılıyor, iş güvenliği ve kadro güvencesi yok ediliyor.

İşsizlik ve yoksulluk, ekmeğe ihtiyacı olan yurttaşlarımıza iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmadığı ortamlarda, güvencesiz, örgütsüz çalışmayı dayatıyor. Bu durum can kayıplarını da içeren ölümcül kazaları beraberinde getiriyor.

                Yaşananlar göstermektedir ki, emperyalist güçlerin ve küresel sermayenin milliyeti, dini, imanı olmadığı gibi vicdanı da yoktur. Kapitalizm bu yeryüzünde varlığını devam ettirdiği sürece de bu tür kazalar beklenmedik şeyler olmayacak. Bunu durduracak olan işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele gücüdür.     Haklarımızın alınmasının ve kanımızın akmasının durdurulmasının tek yolu sermaye ve işbirlikçi hükümete karşı birlikte ve kararlı bir mücadeleyi örgütlemektir.

                Eğitim-İş olarak Soma başta olmak üzere tüm iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden kardeşlerimizi saygıyla anıyor, emeğin karşılığını aldığı, ağır çalışma koşulları, işçi kıyımları ve taşeronlaştırmanın son bulduğu hakça bir düzen için özgürlük mücadelesini yükseltmek gerektiğini vurguluyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.