HERKES İÇİN ADALET, ADALET İÇİN AVUKAT

EMRE GENÇ YAZDI...

HERKES İÇİN ADALET, ADALET İÇİN AVUKAT
25 Haziran 2020 Perşembe 13:36

Savunmanın temelidir avukatlar. Kimi zaman psikolog gibi davranır kimi zaman ailenden birisi olur. Tek bir amacı vardır kanunlar çerçevesinde müvekkillerini savunmak.

Her ne kadar serbest görünseler de görevlerini yaparken kanunlara tabi hareket ederler. Onurlu bir meslektir avukatlık yazılı ve yazlı olmayan kuralları vardır. Avukatlık mesleğini icra edilebilmesi için Barolara kaydolması zorunludur.

Peki Baro nedir?

Avukatların bir araya geldiği meslek örgütüdür. Baro, avukatlık yasasında yazılı kurallar uyarınca meslek hizmetlerini görmek, mesleki erdemlilik ve dayanışmayı korumak, avukatlığın genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

İnsan haklarına yapılan saldırılarda, çevre olayların da, kadına şiddette ve daha birçok haksızlığa karşı durabilmek için barolar vardır.

Baro başkanları neden mi yürüdü?

İş yerinden haksız çıkarılan emekçiler için, hak ihlali ile karşılaşan vatandaşlarımız için, çevre katliamlarına dur demek için kısacası hukukun üstünlüğünü savunmak için yürüdüler.

Baro Başkanlarının yürüyüşü gündemi bir anda değiştirdi. Baro Başkanları illerinden çıktılar yürüdüler ve Ankara da buluştular tek bir amaç için bir araya geldiler. Ankara girişinde maalesef başkente alınmadılar. Birçok kötü görüntüyü televizyonlarda izledik, polisin sert müdahalesi ile karşılaştılar.  Alkışlarla eşliğinde avukatlara yeşil pasaport verenler, avukatların temsilcilerini başkentimize almadılar. Düşünsenize Ankara Baro Başkanı Ankara’ya alınmadı.

İktidar uzunca bir süredir TMOB, Tabipler Birliği ve Barolar ile uğraşmaktaydı aslında. Ankara Baro Başkanlığının yapmış olduğu açıklama sonrası durumdan vazife çıkararak beklettiği kanun teklifini ortaya çıkardı. Yapılan açıklamalar ise akla mantığa yatmıyor, maalesef hukuk sistemin güçlenmesi için, temsilde adaleti sağlamak için değişiklikleri yaptıklarından bahsediyorlar. Yapılan açıklamalar ise akla mantığa yatmıyor. Hukuk sistemini güçlendirmek ve TBB’de temsilde adaleti sağlama vaatlerini kullanarak sözüm ona çoklu baro sistemine zemin hazırlıkları yapılıyor. Baroların yapıların değişmesi ile yargı sistemin düzelmeyeceği, yaşanılan sıkıntıların ortadan kalmayacağını onlarda gayet iyi bilmektedir.

Tek amacı hukukun üstünlüğünü savunmak olan baroları siyasi olarak yıpratmak,    Baroları bölmek ve kendisine muhalif olan görüş ve sesleri kesmek, hatta yapılacak düzenleme ile bir kesime imtiyaz sağlamaya çalışılmaktadır.

Gündem de olan Çoklu Baro sisteminin gelmesi halinde; savunmada bir çok sıkıntı ile karşılaşacağı muhakkaktır. Vatandaşa yansıması daha kötü olacak, örneğin yurttaşlara ücretsiz avukat desteği sunulan Adli Yardım ve CMK Ceza Muhakemesi Kanunu hizmetlerinden gereği gibi nitelikli bir şekilde alınamaması, hak kaybına uğranması neden olacaktır.

80 Baro Başkanı ve temsil etikleri avukatlar gelecek sisteme karşıyken, seslerini duyura bilmek için demokratik haklarını kullanırken Barolar Birliği Başkanı Sayın Metin FEVZİOĞLU sanki orta da bir sorun yokmuş gibi hareket etmesi ise inanın çok garip, söylenecek söz çok ancak yorumu sizlere bırakıyorum.

           Unutulmamalıdır ki

           Herkesin bir gün Avukata ihtiyacı olacaktır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.