HALK MARKET-AŞEVİ-SOBE

Odunpazarı Belediyesi yetkililerine koronavirüs mücadelesinde neler yaptıklarını sorduk;

HALK MARKET-AŞEVİ-SOBE
11 Nisan 2020 Cumartesi 14:00

Odunpazarı Belediyesi, Türkiye’de tespit edilen Covid-19 (korona) virüs vakası sonrası Odunpazarı Belediyesi adeta acil eylem planı oluşturdu. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ilgili faaliyetleri yürüten başkan yardımcıları ve birim müdürleriyle bir araya gelerek ilçede yapılması gereken çalışmalara hız verdi.

Odunpazarı Belediyesi, yeni tip korona virüse yönelik tedbir çalışmaları kapsamında temizlik ve dezenfekte uygulamaları sürdürüyor. Bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşları ile okullar, camiler, huzurevleri ve sığınma evlerinde dezenfeksiyon çalışmaları yapan; vatandaşlara belediyeye gelmeden işlemlerini evden yapabileceklerine dair açıklamalarda bulunan; cadde ve sokakları dezenfeksiyon özelliği olan karışımlarla yıkayan Odunpazarı Belediyesi, kalabalık yerlerde bulunan bankları kaldırdı, kamelyaları ise kullanıma kapattı.

Belediye hizmet binasının her iki girişinde de temassız ateş ölçerlerle belediyeye gelen vatandaşların ve belediye personelinin ateşini ölçen Odunpazarı Belediyesi, ateşi 38 derecenin üstünde olanların belediye binasına girmesine izin vermiyor. Belediye binası düzenli aralıklarla dezenfekte edilirken, çalışanların ve vatandaşların kullanımı için bina girişine ve her kata dezenfektan konuldu. Bina girişinde vatandaşlar ve belediye personeli görevliler tarafından dezenfekte ediliyor.

KREŞ VE ÇOCUK MERKEZLERİNDE EĞİTİME ARAVERİLDİ

11 Mart Çarşamba günü Sağlık Bakanlığı tarafından; ülkemizde COVİD-19 (Koronavirüs) saptandığının kamuoyuna açıklanmasının ardında planlanan söyleşi, konser, sinema, tiyatro, sergi, açılış gibi tüm kapalı alan etkinliklerini iptal eden Odunpazarı Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi’ne bağlı kreş ve çocuk merkezlerinde de eğitime ara verdi. Odunpazarı Belediyesi ayrıca kısa adı OMEK olan Odunpazarı Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları’nı, 14 halk merkezini, 2 gençlik merkezini ve Odunpazarı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı mevcut atölyeleri; Odunpazarı Belediyesi’ne ait 20 kütüphane, Koca Çınar Yaşam Merkezi ile Odunpazarı Belediyesi’ne bağlı Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi,

Ahşap Eserler Galerisi, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Galerisi, Lületaşı Galerisi, Sıcak Cam Atölyesi, Atatürk ile Bir Gün Galerisi (Yeşil Efendi konağı), Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Galerisi ve Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nı geçici bir süre için kapattı.

KAMUSAL ALANLAR DEZENFEKTE EDİLİYOR

Dezenfekte uygulamaları Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Dezenfeksiyon çalışmaları kapsamında kamusal alanlar aralıksız şekilde ilaçlanırken, Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ilçede bulunan; 126 okul, 91 cami, 8 huzurevi, 1 cemevi, 2 kadın sığınma evi, 18 öğrenci yurdu, 56 aile sağlığı merkezi, 40 muhtarlık, 20 jandarma aracı ve Odunpazarı Belediyesi’ne bağlı hizmet binalarında dezenfekte çalışması gerçekleştirdi. Ekipler ayrıca; Eskişehir Adalet Sarayı, Eskişehir Barosu, Kurtuluş Polis Merkezi Amirliği, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Eskişehir Adalet Sarayı Ek Binası, Jandarma Askeri Gazinosu, Gömece Askeri Lojmanları, Yıldıztepe Askeri Lojmanları, İl Jandarma Komutanlığı, Merkez Komutanlığı, Astsubay Orduevi, Eskişehir Sulama Birliği Başkanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, PTT Toplama Müdürlüğü, PTT Emek Dağıtım Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler Kampüsü Aile Danışma Merkezi, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Merkez Bankası, Tepebaşı Askerlik Şubesi, Ticaret İl Müdürlüğü, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Eskişehir 2 No’lu Açık Cezaevi, Akpınar Cezaevi Tabur Komutanlığı, Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğü, Kızılay Eskişehir Şubesi, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Odunpazarı İlçe Emniyet Müdürlüğü, Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu, Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı, Eskişehir Defterdarlık ve Vergi Dairesi ile ANT Bölge Müdürlüğü’nün de aralarında bulunduğu 120 kamu kurum ve kuruluşunda dezenfekte çalışması gerçekleştirdi. Gece geç saatlere kadar devam eden çalışmalarda ekipler, çalışma yaptıkları tüm alanları Sağlık Bakanlığı ve United States Environmental Protection Agency (EPA) onaylı ithal biyosidal ürünlerle detaylı olarak temizliyor.

CADDE VE SOKAKLAR YIKANIYOR

Odunpazarı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü de Odunpazarı’ndaki tüm cadde ve sokakları dezenfeksiyon özelliği olan karışımlarla yıkıyor. Ana arterlerden başlayarak temizlik ve dezenfekte çalışmalarını gerçekleştiren ekipler, mahalle ve sokaklarda yıkama işlemini sürdürüyor. 3 araçla gerçekleştirilen çalışmalarda, deterjan ve dezenfektan içeren su kullanılıyor.

VATANDAŞLAR BELEDİYE İLE İLGİLİ İŞLEMLERİ EVİNDEN YAPABİLİYOR

Odunpazarı Belediyesi’nin ve kişisel web sitesi ve sosyal medya hesaplarından vatandaşlara “Evde Kal” çağrısı yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, vatandaşların Odunpazarı Belediyesi ile ilgili işlemleri belediye binasına gelmeden yapabileceklerini açıkladı. Vatandaşların işlemlerini (0222) 213 30 30 numaralı çağrı merkezinden, Odunpazarı Belediyesi’nin web sitesi (www.odunpazari.bel.tr veya ebelediye.odunpazari.bel.tr/e-Belediye) ve sosyal medya adreslerinden yapabileceğini belirten Başkan Kurt, birinci önceliklerinin vatandaşların sağlığı olduğunu vurguladı.

BANKLAR KALDIRILDI, KAMELYALAR KULLANIMA KAPATILDI

Salgının yayılmasını önlemek ve halk sağlığını düşünerek çalışmalarını sürdüren Odunpazarı

Belediyesi, “Evde Kal” çağrısına uymayan vatandaşlar nedeniyle yeni önlemler aldı. Vatandaşlardan gelen talep üzerine Odunpazarı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, yoğun kullanılan alanlardan bankları söktü, kamelyaları ise kullanıma kapattı, mesire alanları kullanıma kapatıldı.

HALK MARKET’TEN 60 YAŞ VE ÜSTÜNE EVE TESLİM HİZMET

İhtiyaç sahibi dezavantajlı grupların her zaman yanında olan Odunpazarı Belediyesi, Türkiye’nin koranavirüs ile mücadele ettiği bu günlerde 60 yaş ve üzeri ihtiyaç sahiplerine verdiği hizmeti sürdürüyor. Halk Market tarafından yürütülen çalışmalarda, Halk Market Çalışanları, risk grubunda oldukları için Halk Market’ten faydalanan 60 yaş ve üzeri vatandaşların, Halk Market alışverişlerini evlerine götürüyor.

SOBE

Odunpazarı Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Evde Bakım Hizmetleri Birimi’ne bağlı çalışan SOBE (Sağlık Odunpazarı Belediyesi ile Evinizde), Covid-19 (korona) virüse rağmen risk grubunda yer alan ihtiyaç sahibi 65 yaş ve üstü vatandaşların yardımına koşuyor.

Daha önce mahallelerde yaptığı sağlık taramalarının ardından ihtiyaç analizleri çıkaran SOBE, ihtiyacı olduğu belirlenen 65 yaş ve üstü vatandaşlara hizmet sunmaya devam ediyor. Vatandaşların kişisel bakım ihtiyaçları ve sağlık desteğinin yanı sıra ev temizliğini de yapan SOBe ekipleri, tansiyon, şeker ölçümleri, doğru ilaç kullanımının takibi gibi hizmetler sunuyor. SOBE Ekipleri ayrıca yetkililer tarafından sıcak yemek ihtiyacı olduğu belirlenen vatandaşların günlük yemek ihtiyacını da karşılıyor. Odunpazarı Belediyesi Aşevi tarafından yapılan yemekler, SOBE Ekipleri tarafından haftada iki gün vatandaşlara ulaştırılıyor.

PAZAR ESNAFINA MASKE DAĞITILIYOR

Vatandaşın yoğunlukta olduğu yerlerden biri de semt pazarları. Odunpazarı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri Eskişehir Yaş Sebzeciler Meyveciler Balıkçılar Pazarcılar Esnaf Odası ile birlikte Odunpazarı’nda yer alan diğer semt pazarlarında pazar esnafına maske dağıtıyor. Ayrıca esnaf ve vatandaşları da virüse karşı dikkatli olmaları için uyarılarda bulunan zabıta ekipleri, vatandaş ve pazar esnafına korona virüs ile ilgili bilgilendirme de yapıyor.

HASTA, YAŞLI VE ENGELLİLER

Odunpazarı Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı “Evde Bakım Hizmetleri Birimi” çalışmalarına titizlikle devam ediyor. Gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında sağlık ekipleri tarafından yaşlı, engelli ve hasta ihtiyaç sahibi vatandaşlar, evlerinde özel yataklı banyo sistemi ile yıkanıp, kurulanıyor. Türkiye’de Covid-19 (korona) virüs salgının başladığı Mart ayı boyunca, 47 vatandaşa hizmet veren Evde Banyo ve Kişisel Bakım Hizmeti, işlemlerini tek kullanımlık malzemelerle hijyenik bir şekilde yürütüyor. Tamamen ücretsiz olan bu hizmet ile hasta, yaşlı ve engelli vatandaşların saç-sakal kesimi, tırnak kesimi ve ozonlu su ile banyo işlemleri yapıldığını belirten yetkililer, koronavirüse karşı kişisel hijyenin önemine dikkat çekti.

ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARA DANIŞMANLIK

Türkiye’de koronavirüsten korunmak için “Evde Kal” çağrısının yapıldığı süreçte kadına yönelik şiddet artı. Odunpazarı Belediyesi, koronavirüs karantinasında şiddete uğrayan kadınlara ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Danışmanlık hizmetinden faydalanmak isteyen kadınların, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün (0 222) 250 76 46 numaralı telefonunu aramaları yeterli. Söz konusu çalışmanın titizlikle yürütüleceğini belirten yetkililer, kadına yönelik şiddete karşı her koşulda kadınların yanında olmayı sürdüreceklerini belirtti.

ZABITA EKİPLERİ AÇIKTA SATILAN EKMEKLERİ TOPLADI

Odunpazarı Belediyesi Zabıta Ekipleri, Covid-19 (koronavirüs) tedbirleri kapsamında gerçekleştirdiği denetimlerde hijyen kurallarına uymayan fırınlar hakkında yasal işlem başlattı. Zabıta ekipleri, hijyen kurallarına aykırı olarak açıkta satılan ekmekleri topladı. Kurallara uymayanlara ekipler tarafından, 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32. Maddesi ve 1593 sayılı Umum Hıfzısıhha Kanunu 282. Maddesi gereği yasal işlem başlatıldı. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.