Güler: İşletmelerin ciroları arttı ancak karlılık azaldı

2023 yılında enflasyon sebebiyle hem tüccarın hem de vatandaşların zorlandığını belirten ETO Başkanı Metin Güler, sıkı para politikası sebebiyle tüccarın önümüzdeki yılda finansmana ulaşmasının daha da maliyetli olacağını kaydetti.

Güler: İşletmelerin ciroları arttı ancak karlılık azaldı
25 Aralık 2023 Pazartesi 14:56

ETO Başkanı Metin Güler 2023 yılı ekonomisini gelişmeleri değerlendirerek ve ekonomide 2024 yılı beklentilerini paylaştı. Güler yazılı olarak yaptığı değerlendirmede, 2023 yılında ekonomideki en büyük sorunun enflasyon olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin hep gündeminde olan enflasyonun son 20 yılda unutulmaya başlandığını belirten Güler, ancak pandemi sonrasının etkileri, dünyadaki artan emtia fiyatları, hem döviz açığı hem de döviz kuru yüksekliği gibi sebeplerle 2023 yılında enflasyonun çok yükseldiğini kaydetti.

İşletmelerin ciroları arttı ancak karlılık azaldı

2023 yılında enflasyon sebebiyle hem vatandaşların hem de tüccar ve sanayicinin bütçe dengesinin bozulduğunu belirten Güler, 2023’ün fiyat dengesinin olmadığı, işletmelerin kira ve enerji başta olmak üzere maliyetlerinin yükseldiği, ciroların artmasına rağmen karlılığın azaldığı bir yıl olduğunu söyledi. Yüksek enflasyonun konut üretimini de olumsuz etkilediğini ve bununla birlikte inşaat sektöründe arz sorununun baş gösterdiğini belirten Güler, konut kredi faizlerinin yüksek olması sebebiyle de konut satış hızının azaldığını dile getirdi.

Yerli ara mal üretiminin artırılması gerekiyor

2023 yılının ikinci yarısında ekonomi yönetimi tarafından gelecek adına umut verici adımlar atıldığını belirten Güler, ancak enflasyonun tek hanelere inmesinin zaman alacağını söyledi. 2024 yılında istihdamın da artmasını öngördüğünü belirten ETO Başkanı Metin Güler, hem Türkiye’nin hem Eskişehir’in ihracatının her geçen yıl güçlendiğini ancak ihracat yaparken ithalata bağımlı olduğumuzu da unutmamak gerektiğini söyledi. Bu sebeple yerli hammadde ve ara mal üretiminin artırılması, teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çeken Güler, bu sayede dışa bağımlılığın ve cari açığın azalacağını kaydetti.

5 fuarla şehir ekonomisine katkı sağlanacak

Tüccar ve sanayici için 2024 yılındaki en büyük zorluklardan birinin finansmana yüksek maliyetlerle ulaşmak olacağını belirten ETO Başkanı Metin Güler, işletmelerin yüksek faiz sebebiyle finansmana ulaşmakta güçlük yaşayacağını veya daha fazla borçlanarak ulaşabileceğini dile getirdi. Eskişehir Ticaret Odası’nın 2024 yılında şehrin hizmet sektörünü geliştirmek, üyelerinin ticaretini artırmak için çalışmaya devam edeceğini belirten Güler, bu kapsamda 2024 yılında Eskişehir Fuar Kongre Merkezi çatısı altında mobilya, kitap, yapı, tarım ve endüstri olmak üzere 5 fuarın düzenleneceğini kaydetti. Fuar dönemlerinde restoran, otel, reklamcılık alanında faaliyet gösteren işletmeler başta olmak üzere şehrin hizmet sektörüne hareketlilik geldiğini belirten Güler, düzenlenecek fuarlarla şehir ekonomisine katkı sağlanacağını ifade etti.

Üyelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz

2024 yılında üyelerin e-ticaretini ve e-ihracatını geliştirmek için çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir firmalarının e-ticaretlerini artırmak için E-Ticaret Çalışma Grubu ve Eskişehir E-Ticaret Merkezi ile üyelere ücretsiz olarak teknik destek ve danışmanlık sağlamayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi. ETO olarak üyelerinin yanında olmaya devam edeceklerinin; tüccarın, sanayicinin sorunlarını dile getirmeyi sürdüreceklerinin altını çizen Güler, meslek komiteleriyle, meclis ve yönetim kuruluyla tüccarın sorunlarının çözümü için çalışmaya ve odanın hizmet birimleriyle üyelerin işlerini kolaylaştırmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.