Görenek: Kalp hastaları, özellikle de kalp yetmezliği olanlar COVID enfeksiyonunu daha zor atlatmaktadır”

Kalp ve tansiyon hastalarına uyarılarda bulunan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Amerikan Kardiyoloji Birliği ile Amerikan Kardiyoloji Koleji Bilimsel Kılavuzlar Komitesi Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, “Kalp hastalarının aşı olmasında sakınca yoktur. Hatta zaruret vardır. Çünkü kalp hastaları, özellikle de kalp yetmezliği olanlar COVID enfeksiyonunu daha zor atlatmaktadır” dedi.

Görenek: Kalp hastaları, özellikle de kalp yetmezliği olanlar COVID enfeksiyonunu daha zor atlatmaktadır”
03 Kasım 2021 Çarşamba 15:50

Prof. Dr. Bülent Görenek, son zamanlarda kalp ve tansiyon hastalarının aşıyla ilgili çekinceli olduklarını belirtti. Kalp hastalarının aşı olmalarında bir sakınca olmadığını ve özellikle bu tür hastaların aşı olması gerektiğini vurgulayan Görenek, kalp ve tansiyon hastalarının Covid-19 enfeksiyonunu daha zor atlatabileceğinin altını çizdi. Kalp damarlarında tıkanıklık ya da daralma olan hastalar için de Covid-19 tehlikesinin fazla olduğunu kaydeden Görenek, kalp hastalarının eğer koronavirüse yakalanmışlarsa, hekimi farklı bir beyanda bulunmadığı sürece kalp ilaçlarını kullanmaya devam etmeleri gerektiği uyarısında da bulundu.

“Kalp hastalarının aşı olmasında sakınca yoktur”
Kalp hastalarına Covid-19 ve aşılanma konusunda uyarıda bulunan Prof. Dr. Görenek, “Son zamanlarda hastalarımızdan sıkça ‘kalp hastası olduğum için aşı olmamda sakınca var mı’ diye sorular almaktayız. Kalp hastalarının aşı olmasında sakınca yoktur. Hatta zaruret vardır. Çünkü kalp hastaları özellikle de kalp yetmezliği olanlar COVID enfeksiyonunu daha zor atlatmaktadır. Zaten kalbi iyi çalışmayan, yeterli kan pompalamayan kişilerde bir de araya Covid-19 girerse tablo daha da ağırlaşmaktadır. Bu hastalarda yoğun bakıma yatma ve ölüm oranları artmaktadır. Bunun yanı sıra, COVID sadece kalp yetmezliği olgularında kötüleşmeye neden olmamakta, aynı zamanda kalp kası iltihabı meydana getirerek kalbi sağlam olanlarda bile kalp yetmezliği gelişmesine sebep olabilmektedir” diye konuştu.


“Eğer hekimi farklı bir şey söylememişse, kalp hastalarına Covid-19 olduklarında da almakta oldukları kalp ilaçlarını almaya devam etmelerini öneriyoruz”
Kalp damarlarında tıkanıklık ya da daralma olanlar için de Covid-19’un risk oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Görenek, hastalığa yakalanılması halinde kişilerin kalp damarlarında yeni pıhtı gelişme ihtimalinin yükseleceğini ve bu durumun da kalp krizi ihtimalini artıracağını ifade etti. Hastaların sıkça sorduğu bir diğer sorunun da ‘Covid-19’a yakalandığımda kalp ilaçlarını bırakmalı mıyım’ sorusu olduğunu aktaran Prof. Dr. Bülent Görenek, “Eğer hekimi farklı bir şey söylememişse, kalp hastalarına Covid-19 olduklarında da almakta oldukları kalp ilaçlarını almaya devam etmelerini öneriyoruz. Çünkü aldıkları kalp ilaçları pıhtı oluşumu, kalp yetersizliği gibi istenmeyen tabloların önlenmesinde ya da daha hafif atlatılmasında yardımcı olmaktadır” bilgilendirmesinde bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.