Gıda fiyatları acil çözüm bekliyor

Et, tavuk, balık neredeyse lüks tüketime girdi. Asgari ücretli pazara çıkmaya korkuyor. Asgari ücretten az ücret alan emekli ise ne yapacağını bilemez halde. Sonhaber Gazetesi’nden Meltem Karakaş Eskişehir pazarlarını gezerek vatandaşın nabzını tuttu.

Gıda fiyatları acil çözüm bekliyor
01 Nisan 2022 Cuma 14:03

Eskişehir’deki pazarları gezerek vatandaşların görüşlerini alan Meltem Karakaş, Sonhbare Gazetesi’ndeki haberinde şu ifadelere yer verdi:

Pazardaki yüksek fiyatlar vatandaşı isyan ettirdi. Daha önceki haftalarda ürünlerin kilo fiyatı yazılırken, artık 400 gram üzerinden fiyatlar belirlenmeye başladı. Yüksek fiyatlara tepki gösteren vatandaşlar ise, pazar arabasını doldurmadan eve dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Asgari ücretle ve emekli maaşıyla geçinenlerin pazardan alışveriş yapmasının her geçen gün zorlaştığını ifade eden vatandaşlar, fiyatların düşmesini istediklerini belirtti.

“SATIŞLARIMIZ AZALDI”

Satışların azaldığını söyleyen Nurettin Deveci, “Fiyatlar yüksek. Üretici yok şimdi. Köylerde üretim yok yalan değil. Göç başladığı için şimdi Eskişehir’e köylerde üretilmiyor bu sebze meyve. O yüzden biraz daha pahalı. Akaryakıt zamları da yansıyor. Eskiden köye 200 lirayla giderdik şimdi 600 lirayla gidiyoruz. Vatandaş tepki gösteriyor fiyatlara. Satışlar biraz azaldı. Fiyatlar yüksek çünkü. Düşüş de olmaz bundan sonra pek” diye konuştu.

BU DÖNGÜ KIRILMALI

Pazarları Teksas’a benzeten Nail Koçak, “Emekli adamım yetişemiyoruz. Markette 12.5 lira dedik almadık ama burada 15 lira. Çekilecek iş değil. Gelirle gider arasında çok uçurum var. Bu 10 senede düzelmez. Teksas gibi biri 5 lira diyor, diğeri25 lira diyor. Asıl bu döngüyü kırmak lazım” dedi.

“KOŞTUR KOŞTUR UCUZU ARA”

“Market koşturup fiyat kıyaslıyorum” diyen Burcu Köse, “Fiyatlar çok yüksek. Gördüğünüz gibi az bir şey aldım 30 lira tuttu. Ve bu sadece bir öğün olan yemek. Alamayan asgari ücretli o kadar insan var. Hiç alma şansı yok ve herkesin pazar arabası yarım yarım zaten. 3 tane patlıcan, 10 liralık biber ve kabak 30 lira. Bugünü kurtardık. Yarın ne olacak bilmiyorum. Çocuk var evde. Salata yok, meyve yok. Bunları alsam para kalmaz. Çocuk gelişim çağında. Bugün kızartma istedi çocuk. Market koşturup fiyat kıyaslıyorum. Koştur koştur dur ucuzu ara” şeklinde konuştu.

BAĞ-KURUMU ÖDEYEMİYORUM

İki aydır bağ-kurunu ödeyemediğini söyleyen pazarcı Gökhan Taktak, “Kasımda mazot 6.5 liraydı. Şu anda mazot 21.5 lira. Ne oldu da mazot 21.5 lira oldu? Domatesi 18 liraya alıyoruz, 20 liraya satıyoruz. Bu ülke böyle yönetilmez. Bundan 4-5 ay önce karımız 2 liraydı. Hala karımız 2 lira. 2 aydır bağ-kuru ödeyemiyorum. Bu fiyatlar aşağı düşmez artık. Vatandaş 1 kilo domates alamadı” dedi.

EMEKLİLER EZİLİYOR

Emeklilerin asgari ücret altında ezildiğini belirten Seyyar Canlı, “Bu nasıl bir şey? Salatalık 15 lira. Asgari ücreti iyileştireceklermiş. Nasıl olacak bu? Ben 3 seneden beri asgari ücretin altında eziliyorum. Emeklileri iyileştirsinler. Emekliler ezik zaten. İstediğini alamıyor. Portakalı nasıl alacağım? 10 lira olmuş. Gıda tüketmek lüks oldu. Asgari ücrete iyileştirme yaparsa bizi daha çok ezecekler” ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.