ESOGÜ’nün turnike sistemine tepki

ESOGÜ’nün turnike sistemine tepki gösteren Türk Eğitim Sen Eskişehir 2 Nolu Şube Başkanı Gürol Yer: Kampüse de paralı gireceksek, durumun vahametini varın siz düşünün…

ESOGÜ’nün turnike sistemine tepki
04 Ekim 2021 Pazartesi 14:36

ESOGÜ yönetimi güvenli kampüs için giriş-çıkışları kontrol altına almak için düzenlemeye gitti. Yaya ve araç geçişleri için bariyer ve turnike sistemleri konuldu. Buralardan geçmek için ESOGÜ HGS etiketleri 30-100 lira arasında değişen fiyatlarla satılmaya başlandı. Sendikalar kara tepki gösterdi.

Türk Eğitim Sen Eskişehir 2 Nolu Şube, Tez Koop İş Sendikası, Türk Sağlık Sen, Ögretim Elemanları Sendikası ve Tüm Sağlık İş Sendikası ortak açıklama yaptı. Metni okuyan Gürol Yer, şunları kaydetti:

“Değerli Üniversite çalışanlarımız ve basın mensupları arkadaşlarımız hepiniz hoş geldiniz. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Meşelik Yerleşkesinin giriş ve çıkışlarının kontrol altına alınabilmesi için üniversite senatosu 22.09.2021 tarih ve 28/13 sayı ile HGS sistemine geçilmesi kararı almıştır. Bu karar çalışanlarımızın ve öğrencilerimizin güvenliği için yerindedir. Ancak üniversite yönetim kurulunun 22.09.2021 tarih ve 36/31 sayı ile bu kurulacak sistem için çalışanların ve öğrencilerin araçlarında bulundurması gereken taşıt tanıtım kartlarının akademik personele 50 TL, idari personele ve öğrenciye 30 TL, karşılığında ücretle verileceği duyurulmuştur.

Anayasamızın 130. Maddesi, üniversitelerin güvenliğinin devlet tarafından sağlanacağı ve 6331 sayılı İş Sağlı Ve Güvenliği Kanunun 4. maddesinde işverenin, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamayacağı hususları çok net olarak ifade edilmiştir. Şehrimizde bulunan yanı başımızdaki Anadolu Üniversitesinde aynı güvenlik sistemi kurulmuştur. Anadolu Üniversitesi bu taşıt tanıtım kartları için personelinden herhangi bir ücret talep etmemiştir. Yine Eskişehir Teknik Üniversitesi plaka tanımlama sistemi kurarak çalışanlarına herhangi bir maliyet yüklememiştir.

Diğer üniversitelerdeki durum böyle iken Eskişehir Osmangazi Üniversitesi yönetiminin taşıt tanıtım kartlarını ücretli olarak dağıtması yanlış bir karardır. Ayrıca ücretsiz olarak verilmesi gereken kartların akademik personele 50TL, idari personele 30 TL olarak verilmesi kararı anayasanın eşitlik ilkesine aykırı,  ayrımcılık yaratan bir durumdur.

Akademik, idari ve diğer çalışanların kendilerinin görevli olduğu çalışma alanlarında mesainin başlangıcı itibari ile zamanında bulunma sorumluluğu vardır. Çalışanlar bu sorumluluklarını yerine getirirken üniversite yönetimi çalışma alanlarına giden yolların üzerine bu güvenlik bariyerlerini can ve mal güvenliği açısından koyabilir, ancak bunu yaparken alacağı tedbirleri kendi bütçesinden karşılamalı, bu giderleri tamamını ya da bir kısmını çalışanlarına yükleyerek,  personelinden taşıt tanıtım kartı ücreti altında para talep etmesi kabul edilemez. Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde Yemeği zaten pahalı yiyoruz, kantinlerimizde ürün fiyatları şehirden pahalı, birde kampüse paralı gireceksek, durumun vahametini varın siz düşünün.

Konu ile ilgili itiraz dilekçemizi 28.09.2021 tarihinde Rektörlük makamına ilettik. Fakat yapmış olduğumuz görüşmelerde, yönetimin almış olduğu bu karardan vazgeçmeyeceği tarafımıza bildirilmiştir. Bunun üzerine üniversite yönetiminin bu konudaki kararına itiraz ettiğimizi, bu konudaki haklı taleplerimizi idari yargıya taşıyacağımızı siz basın mensupları aracılığı ile çalışanlarımıza ve kamuoyuna bildirmek isteriz.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Özcan ilgin - 2 yıl önce
Ne saçma şey böyle bir karari nasil aliyorlar hayret ediyorum