ESOGÜ bu sorunun cevabını arıyor

Ulaştırma yapıları mühendisliği alanında çalışmalar yürüten Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Karacasu ve doktora öğrencisi Dr. Mustafa Keskin Yollar Türk Milli Komitesi (YTMK) tarafından en iyi makale ödülüne layık görülen makalesinde büyük çaplı malzeme atıklarının asfalt betonunda kullanılabileceği ortaya konuyor.

ESOGÜ bu sorunun cevabını arıyor
05 Ocak 2021 Salı 11:37

Doğal kaynakların hızla tükeniyor oluşu geri dönüşüm olanaklarının geliştirilmesinin önemini her geçen gün artırıyor. Atıkların yeniden üretilmesi anlamına gelen geri dönüşüm, doğaya bırakılan atık madde miktarını azaltırken, ülke ekonomisine katkı, enerji tasarrufu gibi pek çok kazanımı da beraberinde getiriyor. Ulaştırma yapıları mühendisliği alanında çalışmalar yürüten Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Karacasu ve doktora öğrencisi Dr. Mustafa Keskin “Effect of Boron Containing Additives on Asphalt Performance and Sustainability Perspective” başlıklı makalelerinde geri dönüşüm fikri ile asfalt teknolojisini buluşturuyor. İnşaat ve malzeme konusunda dünyanın en önemli dergileri arasında bulunan Construction and Building Materials’de yayımlanan ve ülkemizin ulaştırma alanında en prestijli kuruluşu, Yollar Türk Milli Komitesi (YTMK) tarafından en iyi makale ödülüne layık görülen makalede büyük çaplı malzeme atıklarının asfalt betonunda kullanılabileceği ortaya konuyor.

ESOGÜ Haber’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Karacasu, “Eskişehir ve çevre illeri, Dünya bor minerali rezervinin yaklaşık %70’lik bir dilimini bünyesinde barındırmaktadır. Bu tesislerde BOR ve değişik türev ürünlerinin üretimi sırasında çok büyük miktarda atık malzeme ortaya çıkmaktadır. Sadece Eskişehir, Kırka’da yıllık 400.000 ton bor atığı oluşmaktadır. Araştırma, Öğütülmüş Atık Bor (ÖAB), Susuz Boraks (SB) ve Boraks Pentahidrat (BP) gibi atık bor katkı maddeleri ile oluşturulmuştur. Yani ETİ maden tesislerinde üretim sonrası ortaya çıkan resimlerde görüntüleri verilmiş olan çok büyük miktardaki atık malzeme üzerine yapılmıştır.”

Bu çalışmanın amacı nedir?

“Son yıllarda küresel ısınmanın da etkileriyle geri dönüşüm kavramı her alanda olduğu gibi inşaat mühendisliği alanında da çok önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Yol mühendisleri geri dönüştürülebilir atık malzemeler ile asfalt betonu üretiminde bilimsel çalışmalar yapmakta ve çalışmalarını şantiye ortamında da uygulamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı da çevre kirliliğine yol açan atık depolarının geri dönüştürülebilir bir halde asfalt betonu üretiminde kullanılmasının yollarını aramaktır. Dünya bor minerali rezervinin büyük bir bölümünü elinde bulunduran ülkemizde üretim sonunda ortaya çıkan atık borun yol inşaatı sektörünün hizmetine sokulması amaçlanmaktadır.” dedi.

Murat Karacasu, lisansını 1994 yılında ESOGÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünde tamamladı. 2019’da mezun olduğu bölümünde profesör unvanı ile öğrencilerine ders vermeye başladı. Pek çok TÜBİTAK projesi, kitap, makale ve yayını bulunan Prof. Dr. Murat Karacasu’nun araştırma alanları arasında ulaşım planlaması, ulaşım ve trafik, ulaştırma yapıları mühendisliği bulunuyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.