Eskişehir’in büyük bölümünün ‘çok şiddetli kuraklık’ tehlikesi altında

Eskişehir’de kuraklık ciddi boyuta ulaştı. TMO’nun hazırladığı rapora göre Eskişehir tarımda verim kaybı yaşayabilir.

Eskişehir’in büyük bölümünün ‘çok şiddetli kuraklık’ tehlikesi altında
16 Nisan 2024 Salı 11:14

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Fenolojik Değerlendirme Raporu’na göre şubat ayı yağışları normaline göre yüzde 42, geçen yıl şubat ayı yağışlarına göre ise yüzde 24 düştü. Raporda, Eskişehir’in yağış yetersizliği verim kaybına yol açabileceğine dikkat çekildi.

HASAT ERKENE ÇEKİLEBİLİR

Eskişehir’de yağışların mevsim normallerinin altında, sıcaklığın ise mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle yaşanan kuraklığın tarımı olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Fenolojik Değerlendirme Raporu’na göre şubat ve mart aylarında yeterli yağışı alamayan Eskişehir’de verim kayıplarının yaşanabileceği öngörülüyor. Eskişehir’de mevcut iklim koşullarının devam etmesi durumunda hasat 10 ila 15 gün erkene çekilebilir.

FARE POPÜLASYONU ARTTI

Eskişehir’de son yıllarda yaşanan iklim değişikliği ve kar yağışının olmaması nedeniyle tarla farelerinin popülasyonunda artış görüldü. Raporda, “Eskişehir, Sivas ve Konya’da köstebek popülasyonunda da artış görülmektedir” denildi.

ŞİDDETLİ KURAKLIK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Kuraklık Haritasında”, Eskişehir’in büyük bölümünün ‘çok şiddetli kuraklık’ tehlikesi altında olduğu görüldü.
Haritada şiddetli kuraklık alanları içerisinde yer alan Eskişehir ‘acil durum’ alanı olarak nitelendirildi.

OBRUK SAYISINDA ARTIŞ

Eskişehir’de şiddetli kuraklık, obruk tehlikesini de beraberinde getiriyor. Konya Teknik Üniversitesi tarafından son yapılan çalışmaya göre Eskişehir’inde arasında olduğu 16 ilde yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesi ile oluşan obrukların sayısında artış yaşandığı belirtildi

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.