Eskişehir’in binlerce yıllık tarihine ışık tutan uzmanlar tarih meraklılarını eşsiz bir yolculuğa çıkardı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet’in 100. yıl anısına düzenlenen ve Haller Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen “Çağlar Boyunca Eskişehir Sempozyumu”nda ilk gün tamamlandı. Eskişehir’in binlerce yıllık tarihine ışık tutan uzmanlar tarih meraklılarını eşsiz bir yolculuğa çıkardı.

Eskişehir’in binlerce yıllık tarihine ışık tutan uzmanlar tarih meraklılarını eşsiz bir yolculuğa çıkardı
08 Ekim 2023 Pazar 00:12

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Şaduman Halıcı, Koordinatörlüğünü İmren Erşen ve sunuculuğunu Arkeolog Sergen Çirkin’in yaptığı “Çağlar Boyunca Eskişehir Sempozyumu” Haller Gençlik Merkezi Frigya Salonu’nda başladı.

  Sempozyumun ilk gününde açılış oturumu Prof. Dr. Metin Kartal’ın “Eskişehir'in İlk Sakinleri” başlıklı konuşması ile başladı. Daha sonra Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, “Eskişehir ve Frigya Bölgesinin İlk Yerleşikleri: Tarih öncesi Porsuk Kültürü ve Kanlıtaş Höyük Kazıları” ile “Sivrihisar Balkayası Tarih öncesi Kaya Resimleri”, Doç. Dr. Murat Türkteki “Küllüoba Kazıları ve Erken Tunç Çağında Eskişehir”, Doç. Dr. Mahmut Bilge Baştürk “Şarhöyük - Dorylaion Kazıları ve Hitit Döneminde Eskişehir”, Doç. Dr. Yusuf Polat “Ana Tanrıçanın Çocukları: Midas Kale Kazıları ve Frig Çağında Eskişehir”, Doç. Dr. Rahşan Tamsü Polat “Arkeolojik Yüzey Buluntuları Işığında Seyitgazi ve Han Araştırmaları”, Prof. Dr. Rifat Eser Kortanoğlu “Ana Tanrıça'nın Kutsal Kenti Pessinus”, Prof. Dr. Bedia Yelda Uçkan “Bizans Döneminde Eskişehir”, Prof. Dr. Haşim Şahin “Selçuklular Döneminde Eskişehir” ve Doç. Dr. Hasan Yılmazyaşar “Karacahisar Kalesi ve Erken Osmanlı Döneminde Eskişehir” başlıklı oturumlarda sempozyum takipçilerini binlerce yıllık eşsiz bir yolculuğa çıkardılar.

     İlk günün son oturumunda katılımcılara seslenen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, tarihsel olayların gelecek kuşaklara eşsiz bir miras olarak aktarılmasında arkeoloji biliminin büyük rolü olduğunu kaydetti.

  Büyükerşen, Eskişehir’in çok sayıda medeniyete ev sahipliğini yaptığı vurgulayarak şehrin sıcak şifalı suları ve hamam kültürü, ipek ticareti ve ipek böcekçiliği ile de tarihte önemli noktalardan biri olduğunu belirtti.

      Sempozyumun Eskişehir’in tarihine ve bu topraklarda yaşamış medeniyetlere de ışık tuttuğunu ifade eden Büyükerşen akademisyenler, araştırmacılar başta olmak üzere sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür etti. Sempozyumun ikinci günü olan 8 Ekim Pazar günü Prof. Dr. Zafer Koylu, Arş. Gör. Murat Kaya, Prof. Dr. Mesut Ersan, Doç. Dr. Engin Kırlı, Doç. Dr. Murat Burgaç, Doç. Dr. Duygu Yetgin Akgün ve Dr. Öğr. Üyesi Aysel Kaya tarih meraklılarıyla buluşacaklar.

      Kapanış oturumunda Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Barış Doster “Bir Kent Sevdalısı Yılmaz Büyükerşen” başlıklı konuşması ile katılımcılarla buluşacak. Oturuma Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de katılacak. Son oturumla birlikte yapılacak değerlendirmeler sonrası sempozyum tamamlanacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.