ESKİŞEHİR’DE SUYA ZAM GELDİ

Eskişehir’de suya yaklaşık yüzde 60 oranında zam yapıldı. Zamlı tarife 1 Ocak 2020’den itibaren yürürlüğe girecek.

ESKİŞEHİR’DE SUYA ZAM GELDİ
28 Kasım 2019 Perşembe 16:33

ESKİ Genel Kurul toplantısının Kasım ayı ikinci birleşimi Aydın Ünlüce başkanlığında gerçekleşti. Kurulda, ESKİ’nin 2020 yılı bütçesi ve performansı görüşüldü. ESKİ Genel Kurulu’nda komisyonlardan gelen 2020 su tarifelerine yüzde 60 zam yapılması oy çokluğuyla kabul edilirken, ESKİ’nin bütçesi 370 milyon TL olarak belirlendi.

“Günü kurtarma çabası”

Suya yapılan yüzde 60 oranındaki zam AK Parti ve CHP grubu arasında tartışmalara neden oldu. AK Partili Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam, bütçenin geneline bakıldığında günü kurtarma çabası görüldüğünü söyledi.  Çam; “Bu durum da bütçenin geleceğe yönelik yatırım yerine şekli bir bütçe olmaktan ileri gidemeyeceğini göstermektedir. Kurum bu haliyle bütün ümidini kullanma suyuna yapılacak zamma bağlamış durumda. Bugün metreküpü 2,75 TL olan suyun fiyatı 4,85 TL’ye yükseltilmek istenmektedir. Her halde yapılan bu zam oranı tüm zamanların rekoru olacaktır. Tabi tüketici suyu 4,85 TL’ye değil, buna yüzde 8 KDV ve 0,39 TL ÇTV eklenince yeni fiyat 5,63 TL olacaktır. Şu anda yeniden değerleme oranı 16,97 TL iken kullanma suyuna yüzde 100’lere yaklaşan oranda zam yapılmaktadır. Bu durum insaf ölçüsüne uymamaktadır” dedi.  

“5 yılda toplam yüzde 20 zam”

CHP adına söz alan Mustafa Önder ise 2014’ten 2019’a kadar geçen 5 yılda suya toplamda yüzde 20 zam yapıldığını söyledi.  Önder, “Suya 5 yılda yüzde 20 zam yapılırken elektriğe yüzde 77, doğalgaza yüzde 80, akaryakıta yüzde 52, asgari ücrete yüzde 25 zam yapıldı. Bizim yaşam kaynağımız suya yüzde 20 zam yaptı. Komisyonda; ‘ESKİ sen makul ol zam yapma.’ Ama elektriğe yüzde 100 zam yapılırken makul olma. ‘ESKİ sen yatırım yap ama zam yapma.’ 2014’ten 2019’a kadar olan maliyetler belli. Valla bunca zaman iyi dayanmışlar” diye konuştu.

“Bu makul bir rakam değil”

Daha sonra söz alan AK Partili Murat Özcan da , “Şebeke suyuna ciddi oranda zam yapıldı. Bizim makul kelimemize takılmışlar ama 2’94’ten 4,40’a çıktı. Bu makul bir rakam değil. Maliyetlerle ilgili de değil. 5 yılda fazla zam yapılmaması bizim engellememiz nedeniyledir. Çoğu mahallemizde kanalizasyon yok, yağmur suyu için rögar yok. 20 yıldır alt yapının üzerine bir şey koyamadık” diye konuştu.

“Güle oynaya yapılmış bir zam değil”

Başkan Vekili Aydın Ünlüce ise yapılan yüzde 60 zamdan dolayı üzgün olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Yapılan zammı ülkede yaşananlardan ayrı tutmak imkansız. 2014-2019’da yapılması gereken normal artış yapılamamıştır. Şimdi hem yatırımlarını yapmak hem de Büyükşehir Belediyesinin yatırımını fonlamak için böyle bir artış söz konusu. Aslında CHP ve Başkan Yılmaz Büyükerşen’e daha fazla zam talebi geldi. Ancak hem başkan, hem CHP grubu aman aman böyle bir ortamda daha fazla zam yapılmasını istemedik. Ama gerçekten çok üzgünüz. Yüzde 60 olması gerçekten üzdü ama Türkiye ekonomisinden bağımsız düşünmek imkansız. Güle oynaya yapılmış bir zam değil.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.