Eskişehir’de izin verilmeyen yürüyüş mahkemelik oldu

12 Şubat Cumartesi günü Adalar’da bir araya gelen vatandaşların zamları protesto etmek için başlattığı yürüyüşü polis engellemiş yaklaşık olarak bir saat süren gerginlik sonrasında yürüyüş başlamadan bitmişti. Yürüyüşte yer alan bazı STK temsilcileri adliyeye giderek Valilik ve Emniyet Müdürlüğü ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu ardından açıklama yapan Sahap Arpacı, “Valiliğin yasakçı tutumu ve polis güçlerinin zor kullanması anayasal hakların gasp edilmesine yol açmıştır.” dedi.

Eskişehir’de izin verilmeyen yürüyüş mahkemelik oldu
18 Şubat 2022 Cuma 13:43

Savcılığa yapılan suç duyurusu ardından açıklama yapan Şahap Arpacı,”Ekonomik krizin ve temel tüketim maddelerine yapılan zamların faturasını ödemek istemeyen Eskişehir halkının 12 Şubat Cumartesi, 15.30 sularında Porsuk Bulvarı Atatürk caddesi girişinde toplanarak başlattığı yürüyüş hukuksuzca engellenmiştir” dedi.

Toplanma, yürüyüş ve ifade hürriyetinin Eskişehir Valiliğince çiğnendiğini belirten Arpacı, “Valiliğin yasakçı tutumu ve polis güçlerinin zor kullanması anayasal hakların gasp edilmesine yol açmıştır.

Yasalara, anayasaya ve uluslararası sözleşmelere göre ülkemizde toplantı, gösteri ve yürüyüş yapmak izne tabi değildir. İzinsiz eylem, izinsiz toplantı, izinsiz gösteri olarak sıklıkla basın yayın organlarında ve kolluk amirlerinin açıklamalarında ifade edilen bu kavram yanlıştır.

Geçinemiyoruz, faturalarımızı ödeyemiyoruz diye çağrı yaparak sokakta açıklama yapan, protesto yürüyüşü yapan kurum ve kişilerin hiçbir makamdan izin almasına gerek yoktur. Yalnızca güvenliğin sağlanması, demokratik hak ve özgürlüklerin sağlıklı şekilde kullanılması için mülki amirliğe bildirim yapılır. 12 Şubat halk yürüyüşünü engelleyen ve zor kullanan kamu görevlileri suç işlemişlerdir.

Ülke çapında gündem yaratan, demokratik ve barışçıl Eskişehir yürüyüşünün zor kullanılarak bastırılmasından sorumlu olan görevliler hakkında az önce suç duyurusunda bulunduk.

Bu suçları az önce Cumhuriyet savcısına bildirdik, şimdi sizinle paylaşalım;

  1. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşünü Engelleme Suçu
  2. Görevi Kötüye Kullanma Suçu
  3. Hukuka Aykırı Emri Veren Amir ve Yerine Getiren Görevlinin Cezai Sorumluluğu

Eskişehir, kültürel, sosyal ve siyasal açıdan çoğulcu ve demokratik bir yapıya sahiptir. Temel hak ve özgürlüklerin anayasa ve yasalara aykırı şekilde mülki amir ve kolluk güçlerince yasaklanması şehrin ruhuna yakışmamaktadır. Üç üniversitesi bulunan, zengin bir sosyokültürel yapısı olan, sayısız kitle örgütüne sahip Eskişehir’in bu çoğulcu, barışçıl ve demokratik havası Valilik ve Emniyet’in yasakçı anlayışıyla zarar görmektedir. “ dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.