Eskişehir’de bulunan idol şeklindeki stel heyecan yarattı

Anadolu Üniversitesi’nin Arkeoloji-Sanat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü (ASTAM) bünyesinde düzenlenen seminerler dizisinin dördüncüsü gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen seminerde Doç. Dr. Rahşan Tamsü Polat, TC Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve Anadolu Üniversitesinin destekleri ile gerçekleştirilen Eskişehir’deki Yüzey Araştırmaları hakkında bilgiler verdi.

Eskişehir’de bulunan idol şeklindeki stel heyecan yarattı
24 Şubat 2021 Çarşamba 15:34

Seminerde Doç. Dr. Polat, 2017-2018 Yıllarında Eskişehir İli Seyitgazi ve Han İlçeleri Sınırlarında yer alan Yazılıkaya/Midas Vadisinde gerçekleştirdikleri araştırmalar ile 2019 yılından itibaren Seyitgazi ve Han İlçelerinin tümünü kapsayan yüzey araştırmalarını ve bu araştırmaların sonuçlarını dinleyiciler ile paylaştı. Doç. Dr. Polat, Midas Vadisi’nde gerçekleştirilen araştırmalarda, pek çok yeni arkeolojik tespitin yanı sıra bilinenin aksine vadinin tarihsel sürecinin Alt Paleolitik Dönemden itibaren kesintisiz olarak devam ettiğinin belirlendiği aktardı. Doç. Dr. Polat seminerde, Midas Kalede gerçekleştirmeyi düşündükleri arkeolojik kazı çalışmaları için bilimsel bir alt yapı oluşturmak amacıyla yaptıkları teknolojik yöntemlerle belgeleme çalışmaları hakkında da bilgiler verdi. Sunumda ayrıca 2019 yılından itibaren Seyitgazi ve Han İlçelerinin tümünü kapsayan araştırmalardaki yeni tespitler ve arkeolojik alanlardaki tahribatların üzerinde duruldu. Bununla birlikte Doç. Dr. Polat, araştırma kapsamında Seyitgazi İlçesi Gümüşbel Köyü sınırlarında buldukları idol şeklindeki stelin, Phryg dini ikonografisinde Ana Tanrıça’nın yanında başka tanrı/tanrıçaların betimlenip betimlenmediğine dair konu ile ilgili uzmanları meşgul eden soruların cevaplanmasına katkı sağlayacak önemli bir buluntu olduğunu da belirtti.

 

Doç. Dr. Rahşan Tamsü Polat ile gerçekleştirilen seminerin kaydı, Anadolu Üniversitesinin resmi YouTube hesabı üzerinden izlenebiliyor. Astam Seminerleri Dizisi 24 Şubat Çarşamba günü, Doç. Dr. Ali Umut Türkcan’ın "Kanlıtaş Höyük (İnönü) Kazı ve Araştırmaları: 10 Yılın Değerlendirmesi" başlıklı semineri ile devam edecek. Seminer yalnızca Zoom bağlantısı üzerinden gerçekleştirilecek. Seminer dizisi ile ilgili detaylı bilgileri içeren duyurular ise Anadolu Üniversitesinin resmî web sayfası ve sosyal medya hesapları üzerinden yayınlanıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.