ESKİŞEHİR VE 9 İL TEHLİKE ALTINDA!

Eskişehir Çevre ve Koruma Derneği Başkanı M. Sadık Yurtman, Murat Dağı'nda yapılacak olan siyanür ile altın ve gümüş arama sonucu Kütahya ve Eskişehir yanı sıra Ankara, Adapazarı, Bilecik, Uşak, Denizli, Aydın, Manisa, İzmir illerinin de içme-kullanım ve tarımsal sularının zehirleneceğini söyledi.

ESKİŞEHİR VE 9 İL TEHLİKE ALTINDA!
28 Haziran 2019 Cuma 13:07

Kütahya’nın Gediz İlçesi sınırları içerisinde bulunan Murat Dağı’nda Anadolu Export Maden Sanayi A.Ş. tarafından siyanürle altın ve gümüş araması yapılacak.  Burada yapılacak olan arama sonucu çıkacak olan ağır metaller içme suları ve ovaları kirletecek.

Eskişehir Çevre ve Koruma Derneği Başkanı M. Sadık Yurtman Kütahya ve Eskişehir yanı sıra Ankara, Adapazarı, Bilecik, Uşak, Denizli, Aydın, Manisa, İzmir illerinin de içme-kullanım sularının zehirleneceğini ifade ederek, “Murat Dağında yapılacak olan siyanür ile altın ve gümüş arama işi yer altı sularının ve nehirlerle sulanan ovalardaki toprakların zehirlenmesine neden olacak.  Bu zarar sadece Kütahya ve Eskişehir illerini değil Ankara, Adapazarı, Bilecik, Uşak, Denizli, Aydın, Manisa, İzmir illerinin de içme- kullanım  ve tarımsal sularını da zehirleyecektir” dedi.

- Asitli ve zehirli sular bu yolla denizlere karışacak

“Murat Dağında yapılacak siyanürle altın ve gümüş çıkarma işlemi başta Porsuk Çayının beslediği Sakarya Nehri ile geçtiği yerlerdeki su kaynaklarını zehir kaynakları haline dönüştürecektir” diyen  Yurtman, “Murat Dağından çıkan su kaynakları Porsuk, Gediz, Banaz Çayları şehirlerin içme suyu kullanma ve tarımsal sulama ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Porsuk Çayı Sakarya Nehri ile birleşerek Ankara, Bilecik, Adapazarı üzerinden Karadeniz’e dökülmektedir. Banaz Çayı ise Büyükmenderes Nehri ile Uşak, Denizli ve Aydın illerinde geçerek Ege Denize dökülmektedir. Gediz Çayı, Gediz Nehri ile birleşerek Manisa- İzmir üzerinden Ege Denizine dökülmektedir. Asitli ve zehirli sular bu yolla denizlerinize de karışacaktır. Burada yapılacak çalışmalarda artık toplama havuzlarında biriktirilen siyanürlü suyun gerek buharlaşma veya gerekse yer altı sularına sızma yoluyla tüm temiz su kaynaklarını ve doğayı zehirleyecektir” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.