Eskişehir sanayisinde ne kadar taşeron var

Soner Uçak yazdı...

Eskişehir sanayisinde  ne kadar taşeron var
25 Ağustos 2022 Perşembe 12:37

Geçtiğimiz günlerde bir tersane işçisinin ölüm haberini okuduk. İş kazaları ve işçi ölümleri açısında dünyada hatırı sayılır bir yerimiz olduğu için sıradanlaşan bir haberdi. Peki; bu haber neden dikkat çekti? İşçi hayatını kaybettikten sonra şirket yetkilileri tarafından emniyet kemeri takılmaya çalışılıyor. Şirket yaşayan işçisinin değil ama ölen işçisinin iş güvenliğine dikkat ediyor anlayacağınız. Gerçi bizde ölüyü kefenlerler, bu kemerleyenler hangi dinin mensubu bilemiyoruz.

Ölen işçinin ardından konuşan bazı işçiler taşeronlaşmaya dikkat çekiyor. Bir işçinin ağzından aktarıyorum: "Bu bölgede hak, hukuk yok. Sigorta asgariden yatar, elden para alınır. Taşeron sistemi var. Patronlar taşeronlara "ekibi topla gel" diyor. Sistem bu. Taşeron patronları ise örgütlü. Bir "birlik" kurmuşlar. İşçileri fişliyorlar. Bir yerden çıkarıldın ve tazminatını alamadın, dava açtın. Başka bir tersaneye başvurduğunda taşerondan haber gidiyor ve diyorlar ki "dava açmışsın, seni almayız. Ya da davanı geri çek."

Bu haberin ardından Eskişehirli bir sanayicimizi arıyorum. “Bizim sanayide taşeronlaşma ne durum da” diye soruyorum. Kendisi anlatıyor; “Artık biz işçi bulmaktan daha ziyade taşeronlarla anlaşıyoruz. Bu durum aslında bizim için karlı. Tazminat ödemek durumunda kalmıyoruz. Her şeyle taşeron firma ilgileniyor. Ancak, çok sağlıklı bir yapı yok. Pek çok işçinin bu durumdan mustarip olduğunu biliyorum. Fakat, bunun önüne geçmek için devletin özellikle İŞKUR’un sanayicilerle sağlıklı ve güçlü bir iletişim ağı kurması gerekiyor”

“Böyle bir niyet görüyor musunuz?” diye sorunca: Maalesef, bakın taşeron firma işçi bulup bize gelip anlaşıyor. Şayet, İŞKUR dediğiniz gibi sağlıklı bir yapılanma içerisinde olsaydı. Zaten biz işçileri İŞKUR aracılığıyla almaktan yanayız. Dediğimiz gibi bizim için karlı bir yol gibi görünse de taşeronlaşma üretim sürecini ilerde oldukça sıkıntıya sokacak. İşçiler arasında bir huzursuzluğa yol açacak. Sanayiye işçi lazım taşeron ise işçi bulabiliyor. O halde neden İŞKUR bu başarıyı sağlayamıyor?

AK Partililerin bir iktisadi mit olarak ortaya sürdüğü "aslında iş var, işçi yok” lafı burada zannediyorum şuna denk geliyor İŞKUR yok taşeron var…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.