ESKİŞEHİR İÇİN BÜYÜK PROJE

28 Nisan 2018 tarihinde yayınlanan 7139 sayılı kanun ile Sulama Birlikleri’nde yapılan değişiklikler Eskişehir Sulama Birliği Başkanı Mahmut İzzet Erol tarafından üyelere aktarıldı. Erol, Eskişehir Sulaması Rehabilitasyon Projesi’nin üreticiye ve şehre nasıl katkıda bulunabileceğini anlattı.

ESKİŞEHİR İÇİN BÜYÜK PROJE
04 Temmuz 2018 Çarşamba 15:17

Çöplük durumunda

Eskişehir Sulaması Rehabilitasyon Projesi hakkında üyelerine bilgi veren birlik başkanı Erol, “Proje üreticimiz kadar kentlimizi de yakından ilgilendirmelidir. 1958 yılında işlemeye alınan; 60 yıllık Eskişehir Sulaması ana kanallarının yüzde 80’i toprak kanallardan oluşmaktadır. Sulama suyunun istenilen miktarda ve zamanında su kullanıcılarına ulaştırılması bilimsel olarak mümkün değildir. Şehir içinden geçen ana kanallar şehrin çöplüğü durumunda olup, çok sık temizlenmesi gerekmektedir” dedi.

Ölüm kanalları

Şehrin içinden geçen kanalların şehre görüntü kirliliği yarattığını ve ölümle sonuçlanan pek çok kazanın da yaşandığını ifade etti. Erol,  “Şehir içinden geçen kanalların etrafından büyük ölçüde tel çit yapılmış olmasına rağmen boğulma ve intihar olayları ile karşılaşılmaktadır. Aşırı yağışlarda taşkınlar oluşmakta ve civardaki meskenlerin birinci katlarını su basmaktadır” dedi.

Tasarruf sağlanacak

Eskişehir Sulaması Rehabilitasyon Projesinin hayata geçmesiyle birlikte çiftçinin herhangi bir enerji gideri ödemeden yağmurlama ve damla sulama yapabileceğini belirten, Erol, “Eskişehir Rehabilitasyon Projesinin hayata geçirilmesi ile yıllık 8.472.450 TL mazot gideri çiftçimizin cebinde kalacaktır. Yılda 30 milyon metreküp civarında su tasarrufu sağlanacaktır. Eskişehir Sulama Şebekesi 1958 yılında işletmeye alınmış, sulama kanallarının büyük kısmının toprak olması sebebiyle su iletim randımanı oldukça düşüktür. Eskişehir Sulamasında uzun yıllar şebekeye alınan sulama suyu ortalama miktarı 95 milyon m3 civarındadır. Eskişehir sulamasının basınçlı borulu şebekeye dönüştürülerek yağmurlama ve damla sulama metotlarının uygulanması halinde 4673 m3 ha/yıl sulama suyu kullanılacağı hesaplanmıştır. Eskişehir sulaması ile yılda ortalama 13.000 h alan sulanmaktadır.1 m3 sulama bedeli 12 kuruş olarak hesaplanmıştır. Bu durumda Eskişehir Sulama şebekesinin basınçlı borulu şebekeye dönüştürülmesi ile 4.11.120 TL/ yıl tasarruf sağlanacaktır. Basınçlı Borulu şebeke ile enerji giderleri tarihe karışacaktır. Yılda 8.472.450 TL mazot masrafı çiftçimizin cebinde kalacaktır. Eskişehir Sulaması Rehabilitasyon Projenin DSİ Genel Müdürlüğü 2019 yılı Uygulama Programı’na alınarak bir an önce hayata geçirilmesi öncelikli talebimizdir” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Rıza gündüz - 6 yıl önce
Tarımda çiftçinin en büyük problemi maliyetlerin yüksek olması tabiki yakıt eğer sulamada böyle bir yönteme gidilirse maliyetler biraz daha aşağıya inecektir ama yeterlimi hayır önce eğitim sonra tarım girdileri eğer böyle giderse daha tarım bitecek zaten köylerde genç kalmadı çünkü kazanama dur