Eskişehir esnafı çözüm bekliyor

100 bine yakın öğrencinin eğitim gördüğü Eskişehir’de, koronavirüs nedeniyle üç üniversitenin uzaktan eğitim kararı alması binlerce esnafı etkiledi.

Eskişehir esnafı çözüm bekliyor
11 Eylül 2020 Cuma 12:44

Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı semtlerdeki işletme sahipleri Espark AVM önünde bir araya gelerek,  yetkililerden çözüm istedi.  Esnaf adına açıklama yapan Emre Karadeniz,  “Ülkemizi de etkisine alan covid süreci başta ekonomik olmak üzere sosyal ve kültürel anlamda birçok problemi de beraberinde getirmiştir. Şehrimizde ve bölgemizde ciddi bir ekomik kaos hakim. Hergün işletmeler kapanmakta ve birçok kişi işsiz kalmaktadır. Normal de Açıköğretim Fakültesi ile birlikte 106 bin öğrenci kentimizde bulunarak eğitim faaliyetlerine devam etmekteydi. Üniversitelerin kapalı olması nedeniyle 106 bin öğrenci şehrimizde bulunmamaktadır. Bu da şehrimizin ticari anlamda aylık 160 milyon liralık kaybı anlamına geliyor. Sağlık her şeyden önemli. Ancak bir karar alınırken olayın sağlık öncelikli sosyal, kültürel ve ekonomik faktörlerine de dikkat edilerek bir karar alınmalıdır. Vakaların yoğun olduğu Ankara’daki Gazi Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi eğitim öğretime başlayacakları kararını açıkladı. Vakalar bu illerde oldukça yoğun bir şekilde seyrediyor. Vaka oranlarının az seyrettiği Eskişehir’de neden üniversitelerimizin açılmadığını yetkililere soruyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan açıklamasında hibrit eğitimin gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Lakin hiçbir kurumdan bununla ilgili bir girişim, bir sonuç yok. İşletmelerimizde birçok kişiyi istihdam ediyoruz lakin kapatılması durumunda işsiz kalacak. Esnaf olarak ekonomik paket bekliyoruz. İşletmelerimiz pandemi kurallarına uygun şekilde dizayn edilmişti. Mart ayından bu yana işletmelerimiz kapalı. Kapanan işletme sayısı giderek artıyor. Öğrencinin olmaması demek ticaretimizin çökmesi, insanların işsiz kalması anlamına geliyor. İllerdeki seyirlere göre karar verilirken potansiyelin, hastalığın yüksek olduğu illerde okullar açılırken, hastalığın düşük olduğu ilimizde üniversitelerin açılmamasının nedenini merakla bekliyoruz. 20 bin öğrencimiz burada hali hazırda ikametlerini devam ettiriyor. Ancak 86 bin potansiyeli burada ağırlayamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.